JUDISKT INFLYTANDE. Den isländska popgruppen Hatari begick brott mot TV-reglerna när de höll upp Palestinas flagga vid Eurovisiontävlingen i Tel Aviv.

Det isländska bandet Hatari.

Islands public service-bolag RÚV har bötfällts av arrangörerna för Eurovision Song Contest (ESC).

Vid årets ESC-final i den israeliska staden Tel Aviv höll bandmedlemmarna i den isländska gruppen Hatari upp palestinska banderoller framför kamerorna när resultaten lästes upp i slutet av tävlingen.

Enligt ett uttalande från Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) var Hataris flaggviftande ett brott mot reglerna.

Under evenemanget vimlande det av olika flaggor och banderoller från ett stort antal länder, men den palestinska flaggan var alltså förbjuden att visa upp i den nationsförenande musiktävlingen.

Under pågående tävling konfiskerade israelisk säkerhetspersonal bryskt Hataris palestinska attiraljer.

Palestina representerades inte med någon låt i tävlingen.

Dubbla måttstockar
Trots att samarbetet i EBU förs med statligt finansierade public servicebolag vill inte EBU avslöja hur stora böter man avkrävt RÚV.

Hatari har kritiserats för att medlemmarna uttalade sig kritiskt mot Israel som land under tävlingen. På grund av att Hatari visade upp palestinska flaggor har även deras scennummer kritiserats för att vara perverst med hänvisning till att det inspirerats av våldssexuella perversioner i form av BDSM (Fasthållning, Förtryck, Sadism och Masochism). Detta trots att numrets perversa framtoning var känd långt innan finalen skulle hållas.

Andra akter med pervers framtoning, som den HIV-sjuke homosexuelle Eurovisionvinnaren Conchita Wursts (”Snippa Snopp”) transsexuella stil, har dock hyllats för sin bejakande och inkluderande attityd för allas lika värde.

Isländska RÚV har överklagat böterna och därför ännu inte betalat dem.

Källa:
Island fick böter efter Eurovision


  • Publicerad:
    2019-09-22 10:40