FRÄMLINGSINVASIONEN. Italiens regering har på tisdagen beslutat att beslagta fartyget Aquarius som länge använts för att hjälpa ”flyktingar” på Medelhavet. Den formella orsaken är misstänkta smittor ombord.

”Flyktingar” från Aquarius på Medelhavet.

Fartyget Aquarius har länge hyrts av hjälporganisationerna Läkare utan gränser (MSF) och SOS Méditerranée för att hjälpa lycksökare som smugglas över Medelhavet för att ta sig in i Europa. Aquarius är det sista större privata räddningsfartyget som används i denna tveksamma verksamhet.

Under det senaste halvåret har den italienska regeringen försökt förmå Panama att avregistrera fartyget. Detta lyckades den 29 oktober då fartyget sedan flera veckor befann sig i Marseilles hamn för ett längre uppehåll.

Nu avser dessutom den italienska regeringen att beslagta fartyget, med det formella skälet att hanteringen av avfall ombord riskerar att sprida farlig smitta.

MSF har reagerat kraftigt på beslutet. ”Vi fördömer å det starkaste Italiens juridiska myndigheters beslut att kräva beslagtagandet av ’Aquarius’ för påstådda oegentligheter i hanteringen av avfall ombord”, twittrade MSF på tisdagens förmiddag.

Italien har tidigare också låst MSF:s bankkonton i landet och sicilianska åklagare driver en förundersökning om liknande påstådda missförhållanden på ett annat MSF-fartyg, Vos Prudence.

Källa:
Italien ska beslagta fartyg som hjälper flyktingar


  • Publicerad:
    2018-11-20 12:20