KD-topp gav släkting politiska uppdrag
2024-11-07 20:35
INRIKES. JO bekräftar att det är lagligt att fotografera poliser i tjänst.
Justitieombudsmannen (JO) har idag publicerat ett beslut som rör en 17-åring som fotograferade en polis. Ursprunget var att 17-åringen med andra ungdomar klättrat på en ställning för vägmärken, varpå två poliser talade dem till rätta. 17-åringen valde efter tillrättavisningen att fotografera poliserna, varpå en av dem blev arg och sa att det kunde vara brottsligt samt krävde att han raderade bilderna.
JO menar dock att polisen gjorde fel och att det är lagligt att fotografera poliser.
Det finns inget generellt förbud mot att fotografera någon utan samtycke. JO uttalar att en enskild som utgångspunkt därför inte får hindras att fotografera en polis i tjänst. Ur ett rättssäkerhetsperspektiv och för allmänhetens insyn i polisens arbete är det också viktigt att enskilda har möjlighet att fotografera en polis, under förutsättning att det inte hindrar polisens arbete eller t.ex. innebär en säkerhetsrisk.
Polisen i fråga ska även ha ringt 17-åringens mor och sagt att denne haft en ”dålig attityd”, något som inte påverkat JO:s utlåtande.
JO nämner även att poliser som säger sig känna obehag inför att fotograferas eller filmas inte bara av den anledningen har rätt att hindra privatpersoner från att göra just detta. Ett knep som förmodat illa menande poliser ibland använt mot exempelvis Nordiska motståndsrörelsens aktivister.
Det finns inget generellt förbud mot att fotografera någon utan samtycke (se NJA 2017 s. 393). JO har i tidigare beslut framhållit att det ur ett
rättssäkerhetsperspektiv är viktigt att den som upplever att polisen t.ex. använder våld på ett felaktigt sätt har möjlighet att dokumentera det. Att enskilda kan filma polisens ingripanden innebär också att allmänheten får möjlighet till insyn i polisens arbete. Samtidigt måste en polis självklart få vidta åtgärder om någon som filmar agerar på ett sätt som hindrar polisens arbete eller t.ex. innebär en säkerhetsrisk. Normalt finns det ett visst utrymme för olika bedömningar av om ett visst agerande hindrar polisens arbete. Endast den omständigheten att den som filmar beter sig provokativt eller har en negativ attityd är dock inte skäl för att hindra honom eller henne från att filma. Att en polis känner obehag inför att filmas i sin tjänsteutövning är inte heller ett sådant skäl. (Se JO 2016/17 s. 139 och JO 2019/20 s. 358).
Källor:
JO:s hemsida
JO-beslut