SVERIGE Den invandringspolitik som presenterades i Tidöavtalet kommer förmodligen aldrig att bli verklighet. Enligt Liberalernas Johan Pehrson är Tidöavtalet trots allt ”bara ett dokument”.

Det är i en intervju med Sydsvenskan som Liberalernas partiledare Johan Pehrson avslöjar att ett stort antal punkter i det så kallade Tidöavtalet, som formaliserar samarbetet mellan regeringen och SD, troligtvis aldrig kan genomföras.

Anledningen är att det finns både nationella och internationella lagar och regler som står i vägen.

— Det här med gårdsförsäljning är bara första exemplet, säger han.

Sedan tidigare har SD försökt att förklara avsaknaden av ett ”paradigmskifte i migrationspolitiken” med att det tar tid, måste utredas och gå igenom ”komplicerade processer”. Inte förrän strax innan nästa riksdagsval tror SD att någon ny invandringspolitik kan komma på tal.

Men i Sydsvenskan uppger Johan Pehrson att det förmodligen inte ens blir något ”paradigmskifte” lagom till nästa valrörelse. Enligt L-ledaren beror detta på ”internationella konventioner”.

Men som tröst förklarar Pehrson att Tidöavtalet trots allt inte ska ses som faktisk politik som regeringen ska genomföra.

— Tidöavtalet är ju en arbetsplan, ett dokument för mandatperioden, säger han.

Sedan tidigare har det också framkommit att Johan Pehrson inte ens står bakom avtalet.

— Det finns de liberaler som tycker, precis som jag, att formuleringarna är allt annat än festliga. Men de är en direkt konsekvens av att vi är fyra partier som förhandlat. Ju fler som röstar på L desto mer liberal politik blir det. Jag kan inte göra mycket annat, säger Pehrson i en intervju med Dagens Industri.