REGERINGEN I det så kallade gängpaketet som regeringen presenterade under torsdagen talade man om lagtekniska förändringar och nya rutiner. Men några planer på att utvisa kriminella invandrare finns inte.

Under torsdagen presenterade regeringspartiernas partiledare tillsammans med Jimmie Åkesson (SD) ett nytt ”gängpaket” som ska ta tag i brottsligheten i Sverige. Precis som Samnytt har konstaterat nämns dock inte utvisning en enda gång i åtgärdsprogrammet. Detta trots att Tidö-avtalet är fullt med idéer om hur kriminella invandrare skulle kunna utvisas, bland annat om de uppvisar ”bristande vandel” eller ”hotar grundläggande svenska [sic!] värderingar”.

Istället är det samma typ av retorik som den bortröstade socialdemokratiska regimen använde sig av. Exempelvis ska man ”bekämpa den grova organiserade brottsligheten” och ”öka tryggheten” genom att ”förebygga att fler unga dras in i kriminalitet” och att ”fler brott ska utredas och leda till lagföring”.

Andra punkter uppger att ”straffen ska bli mer rättvisa” och att ”brottsoffer ska få ökad upprättelse”.

— Det blir värre och värre. Det är vår enkla sammanfattning, inte minst efter vad som hände den här helgen. Värre och värre, sa statsminister Ulf Kristersson (M) vid pressträffen.

— Det är milt uttryckt en skrämmande verklighet som vi lever i, stämde Jimmie Åkesson in.

Bland de konkreta förslag som framfördes fanns det sedvanliga ”hårdare straff” för brott som kan kopplas till gängkriminalitet men också att man ska använda antiterrorlagstiftning för att bekämpa gängen.

Man vill också införa något som kallas ”Lex Luna” – döpt efter den nioåriga flicka som överfölls och våldtogs av en 15-årig afrikan i Skellefteå i somras. ”Lex Luna” handlar om förändringar i sekretessen mellan myndigheter för att underlätta att de kommunicerar med varandra.

— Bristande informationsdelning mellan olika myndigheter är en orsak till att vi ofta ligger ett steg efter snarare än ett steg före i brottsbekämpningen, sa KD-ledaren Ebba Busch.