ANTISEMITISM Kanye Wests antisemitiska uttalanden och Elon Musks ambitioner om att luckra upp censuren på sin just förvärvade plattform, håller enligt den judiska tidningen på att starta en online-våg av hat.

”Online-extremister” har med tidningen Jewish Telegraphic Agencys ord denna vecka ”lanserat en ny hashtag-kampanj riktad mot judar”. De har härvid uppmuntrats av Kanye Wests senaste antisemitiska tirader och av Elon Musks löfte om att luckra upp policyn för innehållsmoderering på Twitter, efter att han själv tagit kontroll över den sociala meddelandeplattformen. Tidningen hänvisar till ett Twitter-inlägg författat av en anonym användare på 4chan – beskrivet som ”det hatfyllda onlineforumet”:

Det kommer att bli maximalt kaos på Twitter under de kommande 48 timmarna så nu är det dags att slå till medan järnet är varmt.

JTA:s skribent förfasas över att denne antisemitiske användare sedan uppmanar andra att använda hashtaggen #TheNoticing vid postning av meddelanden på temat ”judar kontrollerar världen genom dolda intriger”.

Risken med att lyfta antisemitism

Men kritik av ”antisemitiska utspel” riskerar enligt JTA att ge antisemiten oförtjänt uppmärksamhet. Tänk om folk tar till sig hans hatfyllda antisemitiska budskap istället för kritiken av detta! Kanske, resonerar skribenten, var det därför som den judiske skådespelaren Seth Rogen på fredagen raderade sitt just publicerade Twitter-inlägg:

Vem som helst kan se hur mycket antisemitism som frodas just nu, kolla bara hashtaggen #TheNoticing.

Chefen för Anti-Defamation League Jonathan Greenblatt skrev i ett Twitter-inlägg på fredagen:”

Vi är oroliga för att Musks förvärv av Twitter kan påskynda vad ADL har sett upprepade gånger: utdrivningen av marginaliserade gemenskaper från sociala medier.

Musk orsakade enligt JTA kontroverser inför sitt förvärv av Twitter, ”när han förband sig att avsluta vad han ser som censur på plattformen”. Visserligen verkade han i ett meddelande till investerare på torsdagen mildra sin hållning. Han betonade här att ”yttrandefriheten måste balanseras med regler” som kan säkerställa att Twitter är ”varmt och välkomnande för alla.

Dock kan vi nu, sammanfattar JTA:s skribent, konstatera hur ”vissa Twitter-användare, inklusive judiska sådana” tillkännager antingen att de lämnar plattformen – eller också i vissa fall att de väljer att trotsa det bistra klimatet genom att stanna. JTA slutar artikeln med användaren Ari Solomons inlägg med en länk till en nyhetsartikel om Musks övertagande av Twitter:

Usch. Den här platsen kommer att bli en härd för hat, särskilt antisemitism.