USA En grupp judiska ”kändisar” och TikTok-skapare anklagar i ett videosamtal från i onsdags plattformens chefer och anställda för ”att tillåta och underblåsa de grövsta möjliga yttringarna av antisemitism”.

En videoinspelning, som kommit den judiskägda tidningen New York Times till del, återger ett cirka 90 minuter långt möte med drygt 30 deltagare bestående av kända judiska TikTok-skapare samt chefer och vanliga anställda vid videoplattformen.

Bland de judiska ”celebriteterna” i den inspelade sammankomsten märks skådespelarna Sacha Baron Cohen, Debra Messing och Amy Schumer, och TikTok-skaparen Miriam Ezagui, vilka samtliga även tidigare har uttalat sig om antisemitism. TikToks verksamhetschef Adam Presser och Seth Melnick, dess globale användardriftschef – båda judar – är appens ledande representanter i samtalet.

— Det som utspelar sig på TikTok är skapandet av den största antisemitiska rörelsen sedan nazisterna, säger Cohen, som 2019 i ett tal riktat till Anti-Defamation League kallade Facebook och andra sociala medieplattformar ”den största propagandamaskinen i historien”, och anklagade dem för att ”underlätta spridandet av antisemitism”.

Cohen vänder sig sedan till Presser med orden:

— Du borde skämmas!

Diskussionsdeltagare citerar kommentarer florerande i videor som judiska användare lagt upp på plattformen:

— Hitler hade rätt.

— Jag hoppas att du slutar som Anne Frank.

Messing avfyrar en verbal salva mot plattformens representanter:

— Jag förstår att ni befinner er på en mycket, mycket svår och komplicerad plats, men ni är samtidigt den främsta plattformen för spridande av judehat.

Verksamhetschefen Presser och globale användardriftschefen Melnick förklarar i videon vidare sin önskan och avsikt att baserat på kritik framförd av TikToks kreatörer ständigt utveckla och förbättra plattformen.

— Självklart finns det sanning i mycket av det som Sacha påpekar, säger han därefter och tar Cohens uppmaning om att ta itu med hat som ett exempel.

Presser konstaterar slutligen att det inte finns någon ”magisk knapp” som genererar åtgärder mot alla de farhågor som tagits upp under mötet.

Ett föregående brev

Initiativet till detta samtal togs av TikTok-chefer efter att Schumer, Messing, Ezagui och några andra judiska ”kändisar och influerare” (ej Cohen) undertecknat ett öppet brev, där det fastslås att TikTok ”inte är säkert för judiska användare”. I brevet står vidare att läsa:

Förenklat uttryckt saknar TikTok kritiska säkerhetsfunktioner för att skydda judiska innehållsskapare och den bredare judiska TikTok-gemenskapen, vilket försätter dessa i digital och fysisk fara.

Detta hat, denna vitriol är inte ett i tid och rum isolerat fenomen. Tyvärr är skenande antisemitism ett vanligt problem, som TikTok alldeles för länge misslyckats med att åtgärda.

I brevet uppmanas plattformen att ”förbättra sina säkerhetsverktyg, moderera innehåll rättvist, prioritera verifierat och objektivt innehåll i kristider, samt att svara på fysiska hot”.

TikTok har förbjudit videor som marknadsför brevet.