TYSKLAND. Judar i den tyska staden München beklagar sig över att antisemitismen i Tyskland ökar, något som man bland annat skyller på det prosionistiska partiet Alternativ för Tyskland.

VD:n för lokalradion i München, juden Guy Fränkel, oroar sig för den ökande antisemitismen i Tyskland. Fränkel berättar att när han tar sin dotter till skolan, som ligger bredvid Münchens nya synagoga och judiska kulturcenter, så finns det många civilklädda säkerhetsvakter på plats och inne i skolan ska det ha ägt rum ”incidenter”. Det uppger han för den finska tv-kanalen MTV.

Många judar bosatta i München som MTV intervjuar säger sig vara rädda. De menar att antisemiterna inte alltid är araber eller muslimer och en anonym judinna påstår att hon ofta hör antisemitiskt prat i stadens kafeterior. Hon kom från Israel till Tyskland som barn, men funderar nu på att flytta tillbaka.

Den judiske radioprataren Armand Presser säger att judarna trodde att allt låg bakom dem, men att det ”nu har börjat en viss ny antisemitisk cykel”.

Enligt Fränkel har det prosionistiska partiet Alternativ för Tyskland bidragit till att göra antisemitismen ”salongsfähig” i Tyskland. Han menar också att ifall den nuvarande situationen fortsätter, så är det tveksamt om judarna har någon framtid i Europa och Tyskland.

Källor:
Juutalaisviha kasvaa Saksassa: ”Muutan takaisin Israeliin, jos joudun kieltämään tyttäriltäni Daavidin tähden käyttämisen.”
Juutalaisvastaisuus nousussa Saksassa


  • Publicerad:
    2018-05-24 09:00