RYSSLAND. Ksenia Sobchak hade inte för avsikt att försöka vinna valet. Valet var för henne en upplysningskampanj, säger hon. Men hon tänker utnyttja sin minoritetsposition att samordna liberalistisk politik och öka trycket mot Putins regering.

Ksenia Sobchak. Foto: Пресс-служба Президента России (CC BY 4.0)

När 99,8 procent av rösterna i söndagens presidentval i Ryssland hade räknats, hade sittande presidenten Vladimir Putin fått 76,66 procent av rösterna. Putins popularitet fortsätter alltså att vara enorm bland ryska medborgare, en popularitet som knappast har sett sitt motstycke sedan general Park Chung-hee ledde Sydkorea.

En av Putins utmanare i årets presidentval var judinnan Ksenia Sobchak. Tonen mot henne är dagen efter valet ganska nedlåtande i rysk press eftersom hon bara fick 1,6 procent av rösterna. Men 1,6 procent är ganska bra jobbat för en nykomling som har många rivaler att konkurrera mot. Ingen kan få enorma andelar röster i konkurrens med den superpopulära Putin. Sobchak hamnade på en fjärdeplats, efter judesonen och veteranen Vladimir Zhirinovsky (5,66 procent), och före juden Grigory Yavlinsky (1 procent).

Dagen efter valet sade Ksenia Sobchak att hennes avsikt aldrig var att vinna. Alla analytiker skulle hävda att det hade varit ett orealistiskt mål. Istället, säger Sobchak, var syftet att ”upplysa” ryska medborgare, och hon fortsatte med att presentera en plan att samordna all liberal opposition.

— Jag ville säga sanningen till folket på de nationella pro-Putinkanalerna, sade hon medan hon poängterade att hon fick fler röster än alla andra liberala kandidater. Det kan vara en utgångspunkt för en ny koalition, sade hon.

På kommentaren att alla liberala kandidater ändå tillsammans bara samlade fem procent av rösterna, svarade hon återigen att huvudsyftet var att upplysa Rysslands medborgare, i synnerhet sambandet mellan vad hon kallade ”patriotiska initiativ”, dvs Putins nationalistiska politik, och en sjunkande levnadsstandard. Sobchak vill öppna Rysslands gränser för ökat ”samarbete” med andra länder i en mer globalistisk anda.

En RT-journalist påminde henne om att (icke-juden) Aleksey Navalny kraftigt har tagit avstånd från hennes alliansförslag i något som i rysk media kallas ”ett bråk” dem emellan. Under bråket anklagade Navalny också Sobchak för att vara en hycklare som dessutom har tagit emot ”en oerhörd summa pengar” — från Kreml till och med — för att ställa upp i valet. Sobchak säger sig vara besviken på diskussionen och avfärdar alla anklagelser som ”löjliga”.

Samtidigt lovar Sobchak att hon inte tänker ge upp försöken att få med Navalny i en liberal koalition eftersom detta enligt henne är ”oerhört viktigt”. Men förmodligen kommer det att bli lättare för henne att samla de judiska liberalerna i en sådan allians.

Sobchak avböjde att svara på hur rättvist hon anser att valet har gått till. Istället sade hon att hon och hennes allierade behövde mer tid för att undersöka alla ”klagomål”. Men hon sade också att varje realist måste erkänna att majoriteten av väljarna i Ryssland faktiskt vill ha Vladimir Putin som president.

Källor:
‘I did not run for the result’: Sobchak tells RT of plans to unite liberal opposition
Navalny accuses Sobchak of running in exchange for ’tremendous sum of money’


  • Publicerad:
    2018-03-20 14:20