Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Judisk dagstidning ska granska judisk flykt från Malmö

Av Redaktionen, 2018-02-26
redaktionen@nordfront.se

INRIKES. Medlemmar i judiska församlingen i Malmö har sjunkit från nästan 3 000 till cirka 450 på knappt femtio år. Nu ska en journalist på den Bonnierägda dagstidningen Sydsvenskan ta reda på varför – med ett stipendium på 50 000 kronor.

Judar var en betydligt vanligare syn på Malmös gator under 1970-talet än idag. Eftersom mainstreammedia inte förstår vad det beror på har Sydsvenskans Mats Amnell tilldelats ett stipendium – och nu ska han lösa gåtan.

Under det senaste halvåret har alltifrån Bonnierägda Expressen till sionistisk alternativmedia såsom Samnytt och Nyheter Idag skrivit bekymrade artiklar om judar som flyttar från Västeuropa och Sverige för att leva i den judiska staten Israel. En av de svenska städer som sägs ha ”drabbats” hårdast av judisk flykt är Malmö, som under 1970-talet räknade nästan 3 000 medlemmar i stadens judiska församling.

Idag har man endast cirka 450 medlemmar, och senast i december utsattes ett judisk gravkapell i Malmö för stenkastning samtidigt som många judar i den skånska staden beklagar sig över att de inte öppet kan visa sin judiskhet i Malmö längre.

Nu har reportern Mats Amnell från den judiskägda Malmötidningen Sydsvenskan tilldelats Lars Johan Hiertas hedersstipendium på 50 000 kronor, vilket han tänker använda för att undersöka varför den judiska befolkningen i Malmö krymper. Den uppmärksammade frågan är något som mainstreammedia länge har oroat sig över och haft svårt att förstå, trots att till och med statsminister Stefan Löfven pekat ur främlingar från Mellanöstern som judarnas värsta plågoandar.

— Vi har extrema muslimer, där en del har det som ideologi, att judar per automatik är mindre värda. Det strider bara där mot hela vår moral i Sverige, här är det alla människors lika värde som gäller. Sedan är det några där det ingår i den politiska retoriken, också från delar av Mellanöstern, dundrade statsministern i Aftonbladet efter ett par attacker mot judiska tempel i Sydsverige under slutet av förra året.

Amnell uppger till Världen idag att han blev förvånad när han fick beskedet från Publicist­klubbens stipendieorgan.

— Det kändes väldigt oväntat för jag hade inte lagt så mycket krut på ansökan. Jag hade bara skissat upp en idé som jag tyckte var bra. Uppenbarligen tycker de som delar ut stipendiet också det, förklarar han.

Under våren kommer därför Amnell att undersöka hur judar upplever situationen i Malmö samt huruvida det finns ett mönster av utvandring till Israel som bottnar i antisemitism.

— Det är inte så att det pågår en massflykt från Malmö, men det finns en viss utvandring till Israel. Jag tror inte antisemitism är den viktigaste frågan, men den kan bidra, säger Mats Amnell.

I sitt arbete kommer Amnell bland annat att besöka Israel samt jämföra Sveriges liberala integrations- och migrationspolitik med den judiska skurkstatens.

Bland övriga stipendiater som meddelats av Publicistklubben återfinns bland annat Maria Jacobson, som får 14 000 kronor från Sveriges Radio och Gränna tidnings stipendiefond för att ”studera feminismen i det muslimska samhället i Göteborg”, Erica Treijs, som får 30 000 kronor från Alfhild Bernschölds stipendiefond och Wilhelm Ericsons stipendiefon, för att ”studera marockanska gatubarns återintegrering i Marocko” samt Lars Lovén, som får 22 000 kronor från Otto och Anna Elgh-Lundbergs stipendium för att ”lära mer om Addis Abeba, Etiopien som musikmetropol”.

Källor:
Reporter ska undersöka varför judar lämnar Malmö
Han får Lars Johan Hiertas stipendium – se alla stipendiater här
Svenska judar: Israel är säkrare än Sverige
Rekordmånga judar flyr från Västeuropa till Israel undan ny våg av antisemitism
Shirley flydde från Malmö till Israel: ”Det går inte längre att leva som jude i Sverige”


  • Publicerad:
    2018-02-26 19:20