OPIOIDKRISEN. Familjen Sackler anklagas för att ha fått sitt läkemedelsföretag Purdue Pharma att vilseleda läkare och patienter gällande farorna med att använda det smärtstillande läkemedlet OxyContin.

FAKTA: Opioider

Opioider är ett samlingsnamn för en grupp substanser med morfinliknande effekt. De kan delas in i tre huvudkategorier: opiater (som utvinns ur opiumvallmo), semisyntetiska och syntetiska opioider. Substanserna används ofta inom sjukvården för smärtlindring men kan också ge en stark eufori och är väldigt beroendeframkallande, varför missbruk av substanserna är vanligt. Exempel på opioider är heroin, morfin, kodein, tramadol, fentanyl och oxycontin.
Källa: Wikipedia

Tisdagen den 15 januari lämnade Massachusetts statsåklagare Maura Healy in bevisning som tyder på att den judiska Sacklerfamiljen – som äger Purdue Pharma som tillverkar det smärtstillande läkemedlet OxyContin – valde att aggressivt marknadsföra läkemedlet trots att de visste att det är mycket beroendeframkallande. Bevisningen ska enligt The New York Times komma från intern företagskommunikation.

Richard Sackler, tidigare ordförande och VD för Purdue Pharma samt son till företagets grundare Raymond Sackler, ska i ett e-postmeddelande från 2001 ha givit skulden för problematiken med missbrukare av OxyContin på de personer som blivit beroende av drogen.

”Vi måste skuldbelägga missbrukare på alla sätt vi kan. Det är de som är syndarna och problemet. De är hänsynslösa brottslingar”, skrev Richard när han var VD för företaget.

Massachusetts statsåklagare stämde i juni förra året åtta medlemmar av Sacklerfamiljen, och andra, för att de enligt stämningsansökan vilselett läkare och patienter gällande riskerna med OxyContin. Enligt stämningsansökan ska till exempel Richard ha uppmanat representanter för företaget att råda läkare att ordinera den högsta dosen av OxyContin eftersom det var mest lönsamt.

Purdue Pharma har varit föremål för många stämningsansökningar och 2007 fick tre av företagets högsta chefer betala 634,5 miljoner dollar i böter för att de felaktigt återgett riskerna med OxyContin men själva Sacklerfamiljen anklagades då inte för personlig delaktighet.

Totalt sett har över 200 000 människor dött i USA av överdoser från receptbelagda opioider i vad som kallas för opioidkrisen.

Källor:
Sackler Family Misled Doctors To Increase Sales Of Opioid Painkiller
Sacklers Directed Efforts to Mislead Public About OxyContin, New Documents Indicate


  • Publicerad:
    2019-01-22 21:00