USA. I måndags blev det klart att relativt okände Trevor Noah från Sydafrika tar över Daily Show, ett av USA:s största satirprogram. Gamla tweets från komikern har i dagarna lett till en Twitterstorm där Noah anklagas för antisemitism.

trevor-noah-daily-show

”Ingenting är heligt”, brukar det heta i komedivärlden, men vissa saker skämtar man inte om. Daily Shows nye programledare Trevor Noah har under åren skämtat om vita, svarta, kvinnor och överviktiga personer, men det som i dagarna orsakat hatflödet mot honom på Twitter är gamla inlägg om judar eller judiska kvinnor.

Redan samma dag som Trevor Noah tillsattes grävdes gamla tweets upp – vissa av dem sex år gamla – och spreds på Twitter där Noah anklagades för antisemitism. Judinnan Roseanne Barr – själv komiker och skådespelare – har av flera medier pekats ut som organisatör och en av de ledande i kampanjen mot Noah. Barr har 2 miljoner följare på Twitter.

Roseanne Barr vänder sig inte emot skämten om vita och svarta kvinnor utan enbart om judiska kvinnor och Israel. Att skämta om judiska kvinnor är inte humor, skriver Barr på Twitter.

Tweetsen är skrivna mellan 2009 och 2014. Noah skriver bland annat att sydafrikaner är lika bra på återvinning som Israel är på fred och att bakom varje rapmiljardär finns en dubbelt så rik judisk man. I ett inlägg från 2009 skriver Noah: ”Krockade nästan med en judisk pojke som korsade vägen. Han såg sig inte för, men jag mådde ändå dåligt över min tyska bil”.

TV-kanalen Comedy Central har dock försvarat Trevor Noah med att han är en komiker som tänjer på gränserna och att det inte är rättvist att ”döma honom utifrån en handfull skämt”. Noah har själv bemött kritiken på Twitter: ”Att reducera mina värderingar till några skämt som inte gick hem är inte sanningsenligt. Varken gentemot mig som privatperson eller min utveckling som komiker”.

Det återstår att se huruvida Trevor Noahs nya programledarroll kommer att leda till förändringar för Daily Show. Noah tar över programledarrollen från avgående Jon Stewart – en jude.

roseanne-barr-trevor-noah

Källor:
Trevor Noah’s History of Jewish and Fat Jokes Has People Up in Arms
Trevor Noah defends self in backlash to old tweets


  • Publicerad:
    2015-04-02 23:30