UTRIKES. En julmarknad i staden Potsdam i Tyskland evakuerades i fredags efter att ett underligt paket i en cylindrisk form hittades. Den tyska polisen utreder fortfarande händelsen.

Polis, bombhundar, specialstyrkor och bombspecialister tillkallades till julmarknaden för att undersöka och säkra det misstänkta föremålet.

I fredags evakuerades en julmarknad i staden Potsdam efter att man hittade ett misstänkt paket. Innehållet i det cylinderformade paketet bestod av batterier, kablar, ett okänt pulver och spikar, dock utan en tändhatt. Paketet kan ha varit explosivt men det förstördes enligt den tyska polisen.

Brandenburgs inrikesminister, socialdemokraten Karl-Heinz Schröter, berättar att paketet var omkring 30 till 40 centimeter. Paketet levererades till ett apotek som finns på samma gata där julmarknaden hölls. Därefter tillkallades polis till platsen.

Innehållet i pulvret är fortfarande oklart men det är under utredning. Det finns spekulationer om att paketet var en så kallad attrapp. Inrikesminister Schroeter sa bland annat:

— Utvärderingen och analysen börjar nu. Om det var väldigt explosivt eller om det var en falsk eller en attrapp, kommer vi bara veta genom ytterligare undersökning.

I Tyskland är man väldigt uppmärksam på eventuella terrorattacker, framförallt efter förra årets dödliga attack som inträffade på en julmarknad i Berlin där en lastbil dödade 12 personer och ett stort antal skadades.

Källa:
Bombenalarm in Potsdam – Was wir wissen und was nicht


  • Publicerad:
    2017-12-02 18:50