USA Idag meddelade juryn att Kyle Rittenhouse frias från samtliga åtalspunkter. Rätten instämmer i uppfattningen att ynglingen agerade i nödvärn när han sköt tre våldsamma vänsterextremister förra året.

Förra året löpte vänsterextremister och BLM-anhängare amok i USA. I augusti pågick upplopp och vandalisering i staden Kenosha, i Wisconsin. Laglydiga samhällselement mobiliserade sig då för att lugna stämningen och skydda egendom från att eldas upp eller slås sönder av upploppsmakarna.

En av personerna som gick ut på gatan var 17-åringen Kyle Rittenhouse som sedermera angreps av en pöbel av vänsterextremister. Rittenhouse var dock beväpnad med ett halvautomatiskt AR-15-liknande gevär och kunde framgångsrikt försvara sig själv genom att skjuta tre angripare.

Tre anarkister skjutna - alla var kriminella svin

I efterhand framkom det att Joseph D. Rosenbaum, mannen som först hotade och attackerade Rittenhouse innan han själv blev ihjälskjuten, var en dömd pedofil – och jude. Tidningen National Justice som avslöjade Rosenbaums brottsregister konstaterade att han avtjänat ett fängelsestraff på 12,5 år för att ha utfört två sexuella övergrepp mot barn och att han räknades som en person som hade hög risk att återfalla i brott.

Anthony M. Huber, som också sköts till döds av Rittenhouse, var även han en brottsbelastad anarkist. National Justice skriver:

2012 erkände Huber sig skyldig till olaga frihetsberövande medelst ett farligt vapen och strypning av en närstående person. Han verkar ha brutit mot villkoren i sin skyddstillsyn 2016 och dömdes till två års fängelse, som dock till stor del redan hade avtjänats under häktningstiden. Huber arresterades igen 2018 för "fysiskt ofredande" (battery).

Den tredje personen som Rittenhouse sköt var Gaige P. Grosskreutz som själv var beväpnad med en pistol under konfrontationen. 2013 ska Grosskreutz ha dömts för inbrott och 2017 arresterades han för ett brott, dock framgick det enligt National Justice inte vilket brott eller om han kom att dömas för det.

Rätten friar Rittenhouse

Rittenhouse kom efter händelserna i Kenosha att åtalas för fem olika brott inklusive dråp och framkallande av fara för annan. RT har summerat rättegången på följande sätt:

Under den flera veckor långa rättegången målade åklagarna upp Rittenhouse som en vigilant som korsade delstatsgränser med ett illegalt införskaffat automatvapen och sköt Joseph Rosenbaum och Anthony Huber som båda dog, samt skadade Gaige Grosskreutz, som alla ingick i en "grupp full av hjältar" som fredligt protesterade mot den rasistiska polisens skjutning av den svarte mannen Jacob Blake.

Rittenhouses försvarare påpekade att hans far bor i Kenosha, att den vid tillfället 17-årige badvakten deltog som frivillig sjukvårdare och hjälpte till att städa upp graffiti och stoppa hopen med upploppsmakare från att tända eld på affärer när han blev attackerad av Rosenbaum och Huber. De noterade också att Grosskreutz vittnat om att han pekade sin pistol mot Rittenhouse innan han blev skjuten, och argumenterade för att tonåringen agerade i lagligt självförsvar.

Idag, efter att ha överlagt i sammanlagt 26 timmar, kom juryns besked: Rittenhouse friades från alla åtalspunkter. När juryn meddelade sitt beslut kunde Rittenhouse inte hålla tårarna tillbaka. Om han istället hade blivit fälld för alla brott åklagaren anklagade honom för hade han förmodligen fått spendera resten av sitt liv i fängelse. Nu är han dock en fri man och rätten har instämt i det många andra redan sagt:

Kyle Rittenhouse gjorde inget fel!