INRIKES. Efter att Jimmie Åkesson under onsdagen föreslagit att man ska sätta in militären mot ”gängbrottslighet” ger nu Stefan Löfven visst stöd till förslaget.

Under onsdagens partiledardebatt föreslog Jimmie Åkesson (SD) att man skulle sätta in militären för att stävja ”gängbrottslighet”. Moderatledaren Ulf Kristersson avfärdade förslaget helt och hävdade att polisen klarar uppgiften själva. Men statsminister Stefan Löfven (S) uttalade sig positivt om förslaget samt menade att ett sådant tilltag inte kan uteslutas.

– Det är inte min förstahandsåtgärd. Men vi behöver se ytterligare myndigheter i samverkan för att knäcka gängbrottsligheten. Det viktigaste för mig är beskedet till de här grova organiserade brottslingarna, att ni har ingen plats i vårt samhälle. Det är därför vi tillfört så mycket resurser, skärper straffen och går på den ekonomiska brottsligheten. Och därutöver vill jag titta på vad kan vi göra mer för att den här brottsligheten ska bort, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Statsministern ställer sig också mycket kritisk till Ulf Kristerssons uppmärksammade uttalande om att den grova kriminaliteten är här för att stanna.

– Det är helt fel attityd. Här gäller det att vara bestämd och säga: Det ska bort. Det här är ett gift i vårt samhälle, som måste bort, säger han.

Huruvida en liknande lagstiftning även kommer att användas mot politisk opposition med förevändningen att de är ”våldsamma” återstår att se.

Källa:
Löfven utesluter inte militär mot gängen


  • Publicerad:
    2018-01-17 19:10