UTRIKES. Stefan Löfven har varit på en resa till Ukraina där han bland annat skyllt inbördeskriget i Ukraina på Ryssland och skänkt bort flera hundra miljoner kronor till den nya ukrainska regimen.

Sveriges statsminister Stefan Löfven besökte Ukraina idag och igår för att lägga sig i utländska konflikter och skänka bort svenska pengar till Ukraina som drabbats svårt ekonomiskt efter den västvänliga kuppen förra året. Under resan har Löfven bland annat haft ett möte med Ukrainas judiske president, oligarken Petro Porosjenko. På svenska regeringens hemsida tar man i ett pressmeddelande också kraftigt avstånd från Ryssland:

Statsministerns besök i Kiev är en viktig markering för att stötta Ukraina mot bakgrund av den ryska aggression som landet är utsatt för och som accelererat. Under 2015 har Ryssland genom så kallade separatister utsatt Ukraina för en aggression som hittills kostat över 5 000 människor livet. Omkring 1,5 miljoner människor har tvingats fly från sina hem i Ukraina. Den ryska aggressionen mot Ukraina utgör den största utmaningen mot europeisk fred och säkerhet sedan kalla krigets slut.

Under dagen höll även Löfven ett tal för studenter i Kiev där han la skulden för inbördeskriget i Ukraina på Ryssland. Revolutionen som förde flera judar till den absoluta politiska toppen i Ukraina beskrivs av Sveriges statsminister som en ”folkrevolt” och en ”hoppets fyr”. Löfven lovade också att Sverige stödjer Ukrainas strävan att gå med i EU.

— Låt mig försäkra er om att det inte finns någon tvekan om att Ukraina är en del av Europa. Vi delar en framtid, ideal och hopp. Låt mig försäkra er om att Sverige står helt bakom Ukrainas vision om en ännu närmare relation till EU, sa Löfven.

Löfven lovar vidare att skänka 200 miljoner kronor till Ukraina. Han vill att delar av pengarna ska användas till att skapa ökad tillväxt i Ukraina genom att satsa pengar på jämställdhet. Förutom att årligen skänka bort 200 miljoner kronor kommer Sverige att låna ut betydande summor pengar till Ukraina.

Sverige blir därmed den fjärde största biståndsgivaren till Ukraina efter USA, Tyskland och Kanada.

I pressmeddelandet som publicerades inför Löfvens Ukrainaresa citerades ett uttalande från statsministern där han betonade att det är viktigt att Ukraina reformeras men hålls ihop:

— Det är av största vikt att vi fortsätter att uppmuntra Ukrainas reformarbete och ytterligare stödja landet i dess svåra situation. Målet måste vara ett sammanhållet och utvecklat Ukraina för alla dess medborgare.

Källa:
”Ryssland ansvarigt för kriget i Ukraina”


  • Publicerad:
    2015-03-11 23:45