SPANIEN/KATALONIEN. Under söndagen demonstrerade tiotusentals människor på gatorna i Madrid för ett enat Spanien och mot den spanska regeringens eventuella eftergifter gentemot den katalanska självständighetsrörelsen.

Protesten, som samlade 45 000 människor, sammankallades av center-höger-oppositionen som en reaktion mot den socialistiska regeringens ansträngningar för att få till en dialog med de katalanska separatisterna.

Droppen som fick bägaren att rinna över var regeringens förslag att utse en medlare som i samtal med de olika politiska partierna ska försöka reda ut vad de katalanska separatisternas problem består i och hur dessa kan lösas. Oppositionen kallade detta drag från regimens sida för ett förräderi mot landet.

Om två dagar startar rättegången mot 12 katalanska separatistledare, vilka riskerar upp till 25 år i fängelse. Detta efter anklagelser om att ha förskingrat skattemedel, och för uppror efter deras roll i folkomröstningen i oktober 2017 om Kataloniens självständighet från Spanien.

Det radikalnationella partiet Vox, som också är motståndare till Kataloniens självständighetssträvan och stödjer protesterna, har gått kraftigt framåt i regionala val det senaste året. Enligt en opinionsundersökning skulle partiet få 11,5 procent av rösterna om det vore val till deputeradekammaren, som är Spaniens nationella parlament.

Källa:
Madrid: Tens of thousands protest government’s stance on Catalonia


  • Publicerad:
    2019-02-12 11:45