MÄTNING. Över halva Sveriges befolkning har litet eller ganska litet förtroende för den sittande regeringen. Detta visar TV4/Novus nya mätning.

Det rör sig om hela 58 procent som saknar förtroende för regeringen, siffror som om de stämmer för befolkningen i stort betecknar en allvarlig förtroendekris för den sittande regeringen.

– När en tydlig majoritet av svenska folket inte har förtroende för regeringen har man ett problem, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till TV4 Nyheterna.

Siffrorna för ministrarna är ännu mer graverande. Bland annat är det bara 21 procent som stödjer Sveriges statsminister Stefan Löfven. Detta innebär exempelvis att ungefär hälften av de som röstade på regeringen under riksdagsvalet saknar förtroende för statsministern. Socialdemokraterna fick 31 procent i det senaste riksdagsvalet och inte heller alla av dessa kan alltså skriva under på att de har ”ganska stort” förtroende för Löfven.

Mest förtroende inom regeringen har utrikeministern Margot Wallström och inrikesministern Anders Ygeman, men också vad gäller dem är det fler som saknar än har förtroende. Endast 37 procent har stort eller ganska stort förtroende för Wallström och för Ygeman är siffrorna 32 procent.

Statsministern kan dock trösta sig med att han inte är lika illa omtyckt som vice-statsministern. Endast 6 procent har förtroende för Åsa Romson.

Källa:
Ny förtroendekris för Stefan Löfven


  • Publicerad:
    2015-12-25 13:45