POLITIK. Det var under morgonen som Mehmet Kaplan lämnade in sin begäran om entledigande som statsråd.

MehmetKaplan

Under en konferens tidigare idag med statsminister Stefan Löfven och Mehmet Kaplan kom det fram att Kaplan nu avgår som bostads- och IT-minister. Tillförordnad bostadsminister blir istället finansmarknadsministern Per Bolund.

Mehmet Kaplan lyfte under presskonferensen fram sig själv som en förkämpe för kulturmarxismen:

— Jag tror på vad Sverige kan vara. Vårt land är i sina bästa stunder ett absolut föredöme. Jag är mycket stolt över att ha verkat som statsråd i Sveriges regering. Jag har i hela mitt vuxna liv kämpat för demokrati, mänskliga rättigheter och dialog. Jag har motverkat all form av rasism, islamofobi, antisemitism, och jag tar avstånd från all form av extremism, vare sig den är nationalistisk eller religiös eller någon annan form.

Den avgörande orsaken till Kaplans avgång verkar inte handla om hans samröre med vad media kallar “högerextremister”. Det handlar snarare om ett gammalt uttalande som uppmärksammades av gammelmedia under gårdagen.

I ett filmklipp från “Somali Star TV” som sändes i “Öppna Kanalen” 2009, jämförde Kaplan under en intervju Israels agerande mot palestinier med hur “nazister” behandlade judar på 30-talet. Detta har fått flera högt uppsatta judar att uttrycka sig kritiskt till om Kaplan kan sitta kvar som statsråd.

Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman, anser jämförelsen vara hemsk:

— Som en ambassadör så vill jag inte inte lägga mig i administrationens beslut, men jag känner mig inte bekväm med en minister som har en sådan subjektiv, ensidig åsikt som också är djupt antisemitisk.

Även lögnhalsen Emerich Roth, som påstår sig ha överlevt ”Förintelsen”, reagerade på detta uttalande:

— Han är antisemit, punkt slut. Han ska inte vara någon slags minister. Men jag är förvånad över att någon överhuvudtaget är förvånad över sådant här.

Ytterligare en person som ser allvarligt på Kaplans uttalande är Micael Bindefeld som driver en stiftelse mot antisemitism. Han menar att man inte får göra jämförelser mellan den påstådda förintelsen av judar och andra folks lidande.

— Det här är något av de mest fasansfulla man kan säga. Det här är en del av en antisemitisk retorik som är relativt vanligt förekommande i många arabländer och det gör det allvarligare att det uttalas av ett svenskt statsråd.

Statsminister Stefan Löfven säger sig inte ha haft någon kännedom om de sju år gamla “antisemitiska” uttalanden som nu kommit fram.

Kaplan har nu rätt till en fallskärm på 1,5 miljoner kronor och tolv månadslöner, vilka ligger på 127 000 kronor per månad. Därefter har han rätt till 30 259 kronor i månaden fram till oktober 2019.

Källor:
Israels ambassadör: ”Djupt antisemitiskt”
Mehmet Kaplan avgår som minister


  • Publicerad:
    2016-04-18 19:20