JUDISK MAKT. En svart modepodderska uttalar sig, baserat på egna erfarenheter, kritiskt mot judars beteende och det judiska inflytandet inom hennes bransch. Hon får därefter påhälsning av ADL.

T.v. Recho Omondi. T.h. Leandra Medine Cohen. Foto: Twitter/Tradlands (CC BY-SA 2.0).

Recho Omondi, en svart modepodderska som anklagats för antisemitism med anledning av kommentarer i en intervju nyligen med en judisk författare och modebloggerska, har lagt upp en lång och självfördömande bön om ursäkt till sina lyssnare.

Jag är skyldig den judiska gemenskapen, och vem som helst som känner sig kränkt av mina ord, en ursäkt” säger hon i ett sex minuter långt uttalande, som på tisdagen laddades upp på hennes poddkanal The Cutting Room Floor.

Hon fortsätter:

Jag sa några riktigt grova och nedsättande saker om judar, och målade upp dem med ett stort brett penseldrag, vilket drog många av mina vänner, fans och främlingar efter samma kam och förolämpade dem.

Omondi har fått motta anklagelser om antisemitism efter sin intervju med den judiska modebloggerskan Leandra Medine Cohen för nästan två veckor sedan.

Medine Cohen avgick förra året från chefspositionen för modetidskriften Man Repeller – som hon själv grundat.

Avgången ägde rum när tidningen befann sig i blåsväder för att Medine Cohen avskedat en svart anställd några månader innan förra sommarens BLM-upplopp.

JTA: ”Judars inblandning i den transatlantiska slavhandeln – en antisemitisk stereotyp
I introduktionen till sin intervju av Medine Cohen, betonar Omondi – som alltså är svart – att många av landets rasistiska ”vita” grundare – inklusive slavägare – var judar.

Detta kallar Jewish Telegraphic Agency (JTA) i sin artikel om Omondis avbön – med hänvisning till webbsidan myjewishlearning – för ”en falsk stereotyp lanserad av några prominenta amerikanska antisemiter”.

I den senare delen av poddavsnittet kallar Omondi Medine Cohen ”en judisk amerikansk prinsessa” och tillägger:

Mot slutet av dagen kommer du få din näsa opererad och dina keratinbehandlingar och ändra ditt namn från Ralph Lifshitz till Ralph Lauren och det kommer gå så bra för dig.

Judiska medier riktade till en början mest kritik mot Medine Cohens kommentarer i Omondis intervju med henne – för att inte vara ”särskilt självmedvetna”.

Men dagarna efter att poddavsnittet laddats upp, kommenterade en växande skara judiska lyssnare att de kände sig kränkta av Omondis ord. Därefter tog även medier upp samma tråd.

ADL träder in
Dessa lyssnare inkluderade ett flertal av poddens donatorer. Anti-Defamation League (ADL) trädde då in och krävde Omondi på avbön och ursäkt.

Kulturtidskriften The Cut gjorde därefter ett reportage om de ”antisemitiska uttalandena” i podden.

Till saken hör att Omondi redan dagen efter att poddavsnittet laddats upp skrev så här på Instagram:

Jag vill klargöra att jag förstår att Leandra inte representerar ALLA judiska människor eller den stora kulturen överhuvudtaget.

Några dagar senare raderade hon kommentarerna om judiska slavägare och segmentet om den amerikanska judiska prinsessan från poddavsnittet.

I sin ursäkt på tisdagen betonar Omondi, som även själv är en designer med ett eget klädmärke, att hon ”inte förstått nyanserna och mångfalden i judiskt liv”.

Det har krävts en andra tankerunda, för jag behövde verkligen komma på det klara med mina egna föreställningar, fördomar, och ursprunget till dessa fördomar” skriver hon och fortsätter:

Så jag är verkligen ledsen för alla som jag inte visat respekt och tagit avstånd ifrån på grund av min egen brist på förståelse för, och jag menar det, djupet i den judiska kulturen. Jag visste att det är enormt, men jag förstod inte dess nyanser. Och nu är jag medveten om skillnaden mellan ashkenazi- och sephardiska judar, samt färgade judar i olika schatteringar och svarta judar, och skillnaden mellan etnicitet, religion och nation.

Svarta och judar i pakt
Om sina erfarenheter av judar inom modeindustrin säger hon:

De flesta av mina erfarenheter av judar har vanligtvis inkluderat mycken rasistisk, antisvart energi, och detta har ärligt talat fått mig att på ett orättvist sätt döma hela den judiska gemenskapen, men nu har jag insett att att det finns så mycket mer solidaritet och organisationer och initiativ mot raslig orättvisa än vad jag någonsin känt till.

Det är ännu oklart i vilken mån Omondis avbön och krypande haft den avsedda effekten att utverka ADL:s nåd – och rädda hennes födkrok.


  • Publicerad:
    2021-07-23 10:00