SVERIGE. Hillevi Engström tar över efter Mona Sahlin som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism.

Under torsdagen presenterades Mona Sahlins efterträdare och den som kommer att ta över rollen som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism. Regeringen meddelade under en presskonferens under torsdagen att det är den tidigare moderata biståndsministern Hillevi Engström som ska ta över efter Sahlin.

Engström har tidigare bland annat varit riksdagsledamot för Moderaterna och arbetsmarknadsminister i Fredrik Reinfeldts regering. Hon har en bakgrund som polis och för tillfället är hon kommundirektör i Upplands Väsby, norr om Stockholm.

— Hillevi Engström är ytterst lämplig för uppdraget. Hon har erfarenhet från samhällets alla nivåer där vi behöver göra insatser för att förhindra att människor lockas av den våldsbejakande extremismens locktoner, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.

Bah Kunke sade också att regeringen kommer att ge den nya samordnaren två utredningsuppdrag, dels hur kommunernas ansvar för att arbeta mot extremism ska se ut på längre sikt, och dels hur det nationella arbetet mot extremism ska organiseras från 2018.

Hillevi Engström säger sig vara glad över den nya posten och hon säger att arbetet är för viktigt att tacka nej till.

— Vi måste jobba med våra ungdomar så de inte dras in i den här typen av strömningar. Mitt fokus kommer att vara det förebyggande arbetet, säger hon.

Engström kommer att tillträda i syn nya roll som samordnare mot våldsbejakande extremism i november och fram till dess leder den tillförordnade samordnaren arbetet.

Källor:
Hillevi Engström utses till ny nationell samordnare mot våldsbejakande extremism
Engström ny samordare mot extremism


  • Publicerad:
    2016-06-03 08:00