Brist på vårdplatser leder till dödsfall
2024-10-29 19:10
SVERIGE. Nationella samordnaren mot extremism startade i november föregående år en stödtelefon dit oroliga anhöriga och folk som vill hoppa av ”våldsbejakande” organisationer kan vända sig. Men nu tvingas man konstatera att ingen ringer till numret.
Det var i november föregående år som Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism med Mona Sahlin i spetsen, beslutade sig för att starta en stödtelefon dit oroliga anhöriga och folk som vill hoppa av ”våldsbejakande” organisationer skulle kunna ringa. Man har dock inte lyckats särskilt väl med satsningen, inte ens ett byte till ny samordnare i form av den tidigare moderata biståndsministern Hillevi Engström, har lyckats rädda fiaskot.
Kontaktperson för stödtelefonen är den somaliske rasfrämlingen Yassin Ekdahl som uppges ha flytt till Sverige som ensamkommande ”barn”. Han har tidigare gråtit ut i media om hur han ”gavs nycklar till en lägenhet och pengar på banken för att klara sig” när han kom till Sverige och hur tragiskt det hela var.
Nu tvingas man konstatera att under den tiden stödtelefonen varit aktiv har inte en enda person hört av sig till fyra av fem kommuner som tillfrågats. I Örebro uppger man dock att någon hört av sig, men att det inte rör sig om mer än högst fyra personer. Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism har bland annat siktat in sig på att kartlägga och motarbeta den ”rasideologiska miljön” där de inkluderar Nordiska Motståndsrörelsen. I syfte att ”värna demokratin mot våldsbejakande extremism” bedriver man samarbete med den svenskfientliga underrättelsetjänsten EXPO.
Utöver stödtelefonen, som ingen ringer till, har regeringens satsning mot extremism även tagit sig uttryck i form av upprättande av så kallade kunskapshus i Stockholm, Göteborg, Borlänge och Örebro samt att man bland annat jobbar på att ta fram ett förslag till ”avhopparverksamhet”.
Källor:
Få ringer stödtelefon mot extremism
Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism