KORRUPTION. Socialdemokrater och moderater är överens. Den stora klumpsumman Engström får kan visserligen ”sticka i ögonen, men det är så här det brukar gå till”, säger Upplands Väsby kommun.

Den moderata politikern Hillevi Engström som var riksdagsledamot mellan åren 2002 och 2015, och några år även arbetsmarknads- och biståndsminister vid skilda tillfällen, slutade i riksdagen i januari 2015.

I mars 2015 tillträdde Engström som kommundirektör för Upplands Väsby kommun. Hon lämnade kommunen för ett regeringsuppdrag 2016 och anställdes sedan på nytt av det rödgröna majoritetsstyret 1 januari 2017.

Socialdemokraten Mathias Bohman som då var kommunstyrelsens ordförande skrev under avtalet, rapporterar Mitti.

Tillsammans uppgår uppsägningslön, avgångsvederlag, tjänstepension och innestående semester till ett värde på 2 160 000 kronor.

Socialdemokraternas gruppledare Mathias Bohman säger att han ”förstår att det sticker i ögonen när man tittar på klumpsumman”. Han menar dock att villkoren kan förklaras med att tjänsten inte omfattas av lagen om anställningsskydd – och med att kommunen måste kunna konkurrera med andra arbetsgivare när man rekryterar toppchefer.

Hillevi Engströms partikollega och kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar säger att ”det är så här det brukar gå till”.

Fick sparken med omedelbar verkan
Det var det nytillträdda minoritetsstyret Väsbyalliansen som sparkade Hillevi Engström i november. Anledningen är hemlig. Det var Oskar Weinmar som skrev under uppsägningsavtalet.

— Jag ska inte gå in på vilka diskussioner jag haft med henne. Du kan titta i andra kommuner och hur man gör där. Det är så här det brukar gå till, säger Weinmar till Mitti.

Bloggaren Pettersson skriver att han trodde att höga chefer hade hög lön för att de inte omfattas av lagen om anställningsskydd. Men det visar sig alltså att de både har hög lön och avgångsvederlag i ”fantasiklassen”, som han skriver.

Summan ger minst 60 000 extra per månad som Hillevi Engström har arbetat.

  • Hillevi Engströms lön var 120.000 i månaden.
  • Engström hade sex månaders uppsägningstid.
  • Engström får utöver uppsägningslön, tolv månaders lön i avgångsvederlag.

Pettersson noterar att socialdemokrater och moderater är överens om att det ska gå till på det här viset.

Källor:
Tidigare m-politiker får miljoner i fallskärm
Tidigare kommundirektören får miljoner i fallskärm


  • Publicerad:
    2018-12-06 10:55