Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Mora gymnasium om barnvåldtäktsdömd elev: “Vi har inte informerat föräldrar”

Av Simon Holmqvist, 2020-09-15
simon.holmqvist@nordfront.se

DALARNA. På Mora gymnasium går en barnvåldtäktsdömd rasfrämling, som dömdes till ungdomsvård istället för fängelse. Enligt skolans gymnasiechef har man inte informerat elevernas föräldrar om situationen och man kan inte heller stänga av våldtäktsmannen.

En av de dömda barnvåldtäktsmännen går fortfarande kvar på Mora gymnasium. Foto: Matanb (CC BY-SA 4.0).

Nordfront kunde under måndagen avslöja att en av de rasfrämlingar som dömdes för en gruppvåldtäkt mot en 14-årig flicka i Älvdalen, den 16-årige Ayman Jamal, fortfarande går kvar på Mora gymnasium. Detta bekräftade Mora kommuns  gymnasiechef Lena Rowa i ett mejl till Nordfront.

LÄS MER: Främling fick ungdomsvård efter barnvåldtäkt – går kvar på Mora gymnasium

Att han är tillbaka på skolan efter fällande dom beror på att Mora tingsrätt valde att döma honom till ungdomstjänst och ungdomsvård, varav det senare är någon typ av öppenvård. Nordfront har varit i kontakt med Lena Rowa för att utröna hur skolan hanterar situationen, med tanke på att det går minderåriga flickor på Mora gymnasium.

Rowa hävdar i ett mejl att hon inte märkt av några särskilda reaktioner bland elever och lärare över att Jamal går kvar på skolan efter den fällande domen. På fråga ifall Mora gymnasium vidtar några särskilda åtgärder för att skydda de minderåriga flickorna svarar Rowa att ”vi har ett arbete och rutiner för att alla elever och all personal ska känna sig trygga i skolan”, men preciserar inte vidare på vilket sätt dessa rutiner skyddar skolans flickor.

Det framgår också att skolan inte informerat vårdnadshavare till Mora gymnasiums elever att en av eleverna nyligen dömdes för en gruppvåldtäkt mot en 14-årig flicka.

”Vi informerar aldrig alla vårdnadshavare om förhållanden som rör andra elever, oavsett om det rör olika domar eller andra händelser. Däremot ger vi stöd till de som behöver det”, skriver hon i mejlet.

Hon uppger även att Mora gymnasium saknar befogenhet att stänga av elever för exempelvis brott och förseelser som har begåtts utanför skolan, så länge inte rättsväsendet har beslutat om frihetsberövande, vilket tingsrätten alltså valde att inte göra i det här fallet.


  • Publicerad:
    2020-09-15 19:36