INRIKES. En muslimsk läkarstudent åtalas i dag vid Attunda tingsrätt för förberedelse till terroristbrott. Han planerade en självmordsbombning någonstans i Sverige.

En 20-årig muslimsk läkarstudent som är bosatt i Stockholm åtalas i dag för förberedelse till terroristbrott vid Attunda tingsrätt. Enligt kammaråklagare Ewamari Häggkvist, vid Riksenheten för säkerhetsmål, planerade mannen att utföra en självmordsbombning någonstans i Sverige. Mannen ska under januari månad ha införskaffat diverse olika föremål som skulle ha använts till någon form av bomb.

— Aceton, tändstickor, rundkulor av stål, tryckkokare, julgransbelysning, silvertejp och en mobiltelefon av äldre modell, säger Häggkvist.

Vid förhör med familj och vänner till den terrormisstänkte mannen ska det ha framkommit att mannen berättat att han skulle bli en martyr. Han ville spränga alla som var emot Daesh/IS. 20-åringen har vid två tillfällen i somras stoppats i Turkiet och skickats tillbaka till Sverige. Vid båda tillfällena har han försökt resa vidare till Syrien för att där ansluta sig till IS.

Bevisningen mot mannen består förutom av förhör med anhöriga och de införskaffade föremålen även av dokument som återskapats i mannens mobiltelefon. Bland dokumenten fanns flera beskrivningar om hur man tillverkar en hemmagjord bomb. Det fanns även tidskrifter från Daesh/IS och Al Qaida.

Hur nära det var att mannen lyckades genomföra sitt självmordsuppdrag vill Häggkvist inte uttala sig om. Man vet i nuläget inte heller vart eller när attentatet skulle ha ägt rum.

— Jag kan inte riktigt uttala mig om det. Faran för brottets fullbordande har inte varit ringa. Vi vet inte var eller när det skulle ha skett, säger Häggkvist.

Källa:
20-åring åtalas för förberedelse till terroristbrott


  • Publicerad:
    2016-04-07 13:40