UTRIKES. Nordkoreas ledare Kim Jong-un meddelar att landet kommer att sluta utföra kärnvapentester.

Den kommunistiska enpartistaten Nordkoreas ledare Kim Jong-un meddelade idag att landet kommer att sluta utföra kärnvapentester samt provskjutningar av interkontinentala ballistiska missiler. Kärnvapenanläggningen som använts för ändamålet kommer dessutom att stängas ner.

Anledningen ska vara att Nordkorea – som sedan 2006 utfört sex kärnvapentester varav det kraftigaste ägde rum hösten 2017 – redan införskaffat tillräckligt med avskräckande militära medel för att en fortsatt utveckling av programmet inte längre ses som nödvändig.

— Nordkorea kommer aldrig att använda sig av kärnvapen förutom om det existerar ett nukleärt hot eller förestår en kärnvapenprovokation mot vårt land. Vi kommer aldrig någonsin att sprida kärnvapen eller kärnteknik, sa Kim Jong-un under ett partimöte enligt nordkoreansk media.

Han meddelade också att beslutet är en välvillig gest mot global kärnvapennedrustning.

Nordkoreas besked kommer knappt en vecka före ett toppmöte med grannlandet Sydkorea samt endast några veckor efter att USA:s nye utrikesminister, före detta CIA-chefen Mike Pompeo, i hemlighet besökt Nordkorea.

President Donald Trump, som just nu är i färd med att planera ett möte med Kim Jong-un, analyserade beskedet som ”mycket goda nyheter” men sa samtidigt att han inte kommer att nöja sig med annat än en ”total kärnvapenavveckling” av landet.

Källor:
‘Mission complete’: Kim Jong-un halts any further nuclear & missile tests, shuts down testing site
Nordkorea uppger att man slutar med kärnvapentester


  • Publicerad:
    2018-04-21 09:30