DEKADENS. För första gången någonsin hölls under fredagen en homoparad i det norska samhället Voldas centrum. ”Byn är för alla” och ”kärlek är kärlek”, proklamerades på gatorna.

”Bya-pride” på norska landsbygden. Foto: Facebook.

I regel brukar så kallade Prideparader anordnas i städer. Men i det norska samhället Volda har man nu för första gången hållit en så kallad ”Bya-Pride”, som homolobbyister från Ørsta/Volda ligger bakom. Evenemanget började i torsdags och kommer att fortgå till och med söndag den 13 maj.

Förutom en homoparad kommer det att hållas konserter, teater och föredrag. Enligt arrangören så är syftet att väcka uppmärksamhet kring lesbiska, bögars, bisexuella och så kallade transpersoners ”rättigheter”. Det har också från arrangörernas sida understrukits att pride-spektaklet är ”familjevänligt” och att alla är välkomna – inklusive barn.

— Vi önskar att visa att Ørsta och Volda är lokalsamhällen som visar acceptans och mångfald, samt en plats där alla ska känna sig hemma, säger Anbjørn Steinholm från Ørsta/Volda Pride.

Innan fredagens parad, som också beskrevs som ”familjevänlig”, var det visning av homoerotisk litteratur. Totalt ska över 50 organisationer ha deltagit i paraden, inklusive Norska kyrkan. Norska toppolitiker som Trine Skei Grande och Jon Georg Dale fanns också på plats för att visa sin trohet till homolobbyns agenda.

Enstaka kristna grupper ska i förväg ha protesterat mot homoevenemanget, och hänvisat till att Bibeln beskriver homosexualitet som en synd. Liberala partiets ledare Trine Skei Grande kommenterade detta under ett tal, där hon berättade att hennes gud ”sätter kärleken först”.

Källa:
Homolobbyister arrangerte «bygde-pride» i Volda


  • Publicerad:
    2018-05-12 10:00