INRIKES. Personer som tror att de inte tillhör varken det kvinnliga eller manliga könet får nu bada med bar överkropp i badhus annars riskerar badhus att få kritik från Diskrimineringsombudsmannen.

Nu kan personer som inbillar sig att de är könlösa, så kallade intergender eller ”hen”, bada med bar överkropp i badhus. Tidigare kunde badhus förbjuda kvinnor från att bada topless men ett vägledande beslut från Diskrimineringsombudsmannen i fjol ger stöd åt kvinnor mer bar överkropp.

Beslutet från DO gäller en kvinna som uppfattar sig själv som könlös. Kvinnan som gick topless på ett badhus i Stockholm vägrade att ta på sig något på överkroppen då badhusets personal bad henne att göra det. Kvinnan avvisades från badhuset och anmälde senare händelsen till DO som gav henne rätt. DO skriver i sitt beslut att badhuset gjorde sig skyldig till diskriminering av så kallade intergender-personer genom att avvisa kvinnan från platsen.

Badhuset gav efter DO:s beslut med sig och ändrade sina trivselregler där det stod att personer som ”är eller uppfattas som kvinnor”. Utredaren Per Holve vid DO tycker att det är positivt.

— Det kommer att påverka samhällets syn på könsfrågor i en mer inkluderande riktning, hävdar han.

En person som inte har samma uppfattning som DO:s utredare är Liljeholmsbadets chef i Stockholm, Carina Engström. Hon menar att en kvinna med bar överkropp på badhus inte endast kan uppfattas som störande av personer från främmande religioner eller kulturer utan även av sekulära människor.

— Det riskerar att kollidera med andra kulturer och religioner. Det finns kvinnor som badar i heltäckande klädsel. Även de som inte har religiös eller annan kulturell bakgrund kan störas av att kvinnor badar med bar överkropp, säger hon.

Källa:
Fritt fram för ”hen” att bada topless i badhus


  • Publicerad:
    2016-06-17 20:30