Förra året diskuterades införandet av det så kallat könsneutrala pronomenet ”hen”. Vissa trodde att det hela skulle sluta där men så blev det inte. Nu har det i jämställdhetens namn blivit dags att attackera det könsrelaterade ordet,”man” och ersätta det med ”en”. bortmedman

Radiokanalen P1 har en programserie som heter ”Språket”. Där har redan det nya pronomenet ”en” använts som alternativ till det traditionella ”man”. Ordet förekommer även i tidskrifter och böcker och är ett mer eller mindre etablerat begrepp i universitetsvärlden.

Författaren Lidija Praizovic som bland annat är medlem i det kollektiva bokförlaget Dockhaveri har använt ’en’ i två år. Dockhaveri är ett uttalat feministiskt bokförlag. Lidija Praizovic säger idag i DNkultur angående ordet ”hen”, ”förändringar i samhället måste ske på flera plan samtidigt. ’Hen’ är ju jätteviktigt, för helt plötsligt behöver vi inte längre könsdefiniera varandra”. Praizovic säger avslutningsvis att hon tror att det svenska språket kommer att få ännu fler, som hon väljer att uttrycka det, ”jämställdhetsord ”.


  • Publicerad:
    2013-01-16 13:54