ISRAEL. I sagans värld har James Bond rätt att döda å Storbritanniens vägnar, i verkligheten har terrorstaten Israel tagit sig rätten att försöka mörda över 2700 personer.

Den judiske journalisten och författaren Ronen Bergman har fått Mossad-agenter och andra israeler att i intervjuer berätta om Israels statligt sanktionerade mordförsök på andra länders medborgare. Bergmans bok, Rise and Kill First, grundar sig utöver intervjuer på tusentals dokument och bevisar att Israel under sin 70-åriga existens har genomfört minst 2700 operationer som innefattat planer på att lönnmörda för Israel misshagliga individer.

Många av mordförsöken ska ha misslyckats och i vissa fall har lönnmordsplanerna slutat med att fel personer dödats, men den judiska staten har varit minst sagt kreativ i sina mordförsök. Israel har till exempel förgiftat tandkräm med ett gift som tar en månad på sig att döda offret. Man har också använt mördarrobotar, exploderande mobiltelefoner och åtskilliga andra lömska metoder för att döda sina fiender.

Bland måltavlorna finns ett halvt dussin iranska kärnforskare och Bergman drar slutsatsen att Israel istället för att genomföra konventionella krig valt en taktik av att genom lönnmord försvaga och manipulera sina potentiella fiender så att krig inte blir nödvändigt. Boken antyder vidare att den folkvalde palestinska ledaren och fredsprisvinnaren Yassir Arafat mördades av Israel genom radioaktiv förgiftning, en teori som funnits länge men förnekats av Israel.

Mossad har också försökt förhindra Bergmans arbete och försökt avskräcka tidigare agenter från att ställa upp på intervjuer.

Enligt Bergman har Mossads taktiker efter 11 september-attackerna inspirerat USA till att ta efter Mossad vad gäller hur de organiserar sina operationer, använder drönare och liknande. Bergman uppger också att Mossad ”i förebyggande syfte” under 1970-talet öppnade massa företag runtom i världen som är tänkta att vid behov kunna användas i olika operationer.

Boktiteln på Bergmans bok kommer från ett motto i Talmud som lyder ”Ifall någon kommer för att döda dig, res dig och döda honom först”.

Källa:
Poisoned toothpaste and exploding phones: New book chronicles Israel’s ‘2,700’ assassination operations


  • Publicerad:
    2018-02-14 12:40