JUDISK MAKT. Region Stockholm har nu godkänt Paideia som landets första självständiga folkhögskola med judisk inriktning. Skolan kommer att drivas med ekonomiskt stöd från staten.

Organisationen Paideia – The European Institute for Jewish Studies in Sweden – har funnits i Sverige i 16 år och har bedrivit utbildning i judisk kultur, deltagit i projekt mot rasism och samarbetat med Historiska museet i en utställning med förintelsepropaganda.

Efter ett beslut i Region Stockholm ges nu det judiska utbildningscentret status som självständig folkhögskola med ekonomiskt stöd från staten.

— När folkhögskolan Paideia nu får statsbidrag kommer den också att räknas in i de rörelsefolkhögskolor vi stödjer. Detta kommer att märkas i kommande beslut om ekonomiskt stöd, säger Cecilia Elving (L), ordförande i Region Stockholms kulturnämnd, i ett pressmeddelande.

Folkhögskolans rektor Noa Hermele är naturligtvis glad över de statliga pengarna:

— Paideia folkhögskola ska vara en mötesplats för judiskt lärande och kreativitet. Med hjälp av folkbildning kan vi ytterligare arbeta för att höja medvetenheten om en av Sveriges historiska minoritetskulturer, säger han.

Bland folkhögskolans kursutbud finns hebreiska och jiddisch, judisk meditation, judisk kulturhistoria och judisk släktforskning. Men Paideia arbetar också aktivt med lobbyverksamhet för ökad mångkultur och med propaganda för att sprida förintelsemyten. Ett faktum som skattebetalarna borde informeras om.

Organisationen Paideia grundades av den ökända judisk makt-aktivisten Barbara Spectre, som i videoinslaget ovan hävdar att Sverige och Europa måste bli mångkulturellt, att judar är pådrivande i den processen och att judar kommer bli hatade på grund av deras inblandning i detta.

Det har tidigare avslöjats att när Paideia grundades donerade svenska staten 40 miljoner kronor till den nya judiska organisationen efter att judiska lobbyister hotat med att internationellt utmåla Sverige som ett antisemitiskt samhälle.

Barbara Spectre har tidigare tilldelats Konungens medalj av 8:e storleken för sina ”framstående insatser för den judiska kulturen i Sverige och utomlands”.

Folkhögskolan Paideia har ett nära samarbete med de judiska församlingarna i Stockholm, Malmö och Göteborg, Historiska museet, ABF Stockholm, Kista folkhögskola, Hagabergs folkhögskola och St Ignatios folkhögskola.

Källa:
Ny judisk folkhögskola får stöd


  • Publicerad:
    2019-03-01 07:00