POLITIK. Som väntat valdes afrikanen Nyamko Sabuni till ny partiledare vid Liberalernas landsmöte på fredagen.

Nyamko Sabuni (L)

Det blev Nordfronts favoritkandidat Nyamko Sabuni som valdes till ny partiledare för Liberalerna på partiets landsmöte på fredagen.

— Liberalerna är det första riksdagsparti som väljer en ledare med afrosvensk bakgrund. Det är historiskt, sa Sabuni i sitt tacktal.

Under processen utmanades hon om partiledarposten av Erik Ullenhag och Johan Pehrson. Inför det slutgiltiga valet på landsmötet hade Liberalernas samtliga 21 länsförbund fått tycka till om vem de vill se som ny partiledare. 18 av dem ställde sig bakom Nyamko Sabuni.

— Nomineringsprocessen har gett ett tydligt resultat. Förbunden och medlemmarna vill ha Nyamko Sabuni som partiledare, sa ordföranden i partiets valberedning Olle Schmidt innan beslutet togs.

Många politiska bedömare talar i dag om Liberalerna ett delat och splittrat parti, där den nya partiledarens första och kanske främsta uppgift blir att ena partiet.

Liberalerna har också under en längre tid kämpat mot sjunkande sympatisiffror i opinionen. Sabuni försäkrade under sitt tacktal att Liberalerna under henne kommer att ”göra Sverige mer liberalt”.

Till alla som undrar hur Sabuni ställer sig till januariöverenskommelsen med regeringen gav hon beskedet:

— Liberalerna har ingått ett avtal som gäller under mandatperioden. Man ska kunna lita på Liberalerna. Och så länge Stefan Löfven håller det man kommit överens om, kommer vi att hålla januariavtalet.

Källa:
Nyamko Sabuni vald till L-ledare


  • Publicerad:
    2019-06-28 16:30