METOO. Den före detta vänsterledaren Lars Ohly har polisanmälts av en kvinna i samband med #MeToo-kampanjen och har därför portats från Vänsterpartiets alla sammankomster. Samtidigt skriver han idag i en debattartikel på SvD att ”patriarkala strukturer” bär skulden för hans och andra #MeToo-utpekade mäns beteende.

Lars Ohly (V).

Vänsterpartiets förre ledare Lars Ohly är en av de män som pekats ut i samband med #MeToo-kampanjen. Det är partikollegan Frida Holmgren, vice ordförande i partiets distriktsstyrelse i Dalarna, som hävdar att Ohly betett sig påträngande under Vänsterdagarna i oktober i år trots att hon avvisat honom.

— Lars Ohly stod och väntade på mig inne i festlokalen och ville bjuda på något att dricka. Efter ett tag började han smeka mig över armen, över ryggen och ner på rumpan. Jag blev helt stel. Jag tänkte ”det här händer inte”. Jag är en ganska rak tjej med skinn på näsan, men jag blev så ställd att jag inte sa något, jag gick till en kompis för att komma bort från honom, berättar Holmgren för Dagens Nyheter (DN).

Ohly ska senare ha sms:at och sagt att han ville ”mötas upp”, vilket Holmgren accepterade då hon trodde att han ville be om ursäkt. Men då ska Ohly bland annat ha tryckt upp henne mot ett staket och sagt att han ville kyssa henne på halsen. Han ska även ha fortsatt att kontakta henne via sms, så pass mycket att hon till slut tvingades blockera hans nummer.

Åklagaren har dock lagt ned förundersökningen mot Ohly, något som Holmgren nu har tänkt att överklaga.

— Det finns vittnen och en hel del dokumentation som kan styrka min anmälan, säger Frida Holmgren.

Vänsterpartiet har nu också meddelat att Lars Ohly på grund av anklagelserna inte längre är välkommen på partiets arrangemang.

— Det krävs att man tar ansvar för sitt eget beteende. I det här fallet har han visat mycket dåligt omdöme, och då har vi meddelat att han inte är välkommen. Och det är främst med hänsyn till den drabbade kvinnan som har rätt att känna sig trygg på våra arrangemang, men det handlar också om att ta ansvar för tryggheten i det stora hela på våra arrangemang, säger Vänsterpartiets biträdande partisekreterare Hanna Gedin till Sveriges Television (SVT).

I en debattartikel på Svenska Dagbladet (SvD) skriver Lars Ohly om anklagelserna, polisanmälan och om vilka han själv anser är den egentliga skurken i dramat. Nämligen ”alla män” och ”patriarkala strukturer”:

En reaktion är att säga ”inte alla män”. Det är ett värdelöst försvar. Även om långt ifrån alla män begått brott i form av trakasserier, ofredanden eller direkta övergrepp är vi alla en del av det patriarkala samhälle som enbart överlever på grund av våra egna attityder.

Om Vänsterdagarna och anklagelserna från Frida Holmgren skriver den förre vänsterledaren:

Jag tror att de allra flesta vet väl var gränsen går mellan acceptabelt och oacceptabelt beteende. Jag visste det redan den aktuella kvällen då jag bad om ursäkt för att jag besvärat den kvinna jag varit alltför närgången mot. Jag visste det när jag – efter att kvinnan ­beskrev hur besviken hon var – skickade följande ursäkt: ”Oj, förlåt. Jag måste verkligen ha sårat dej. Det finns inget jag kan säga till mitt försvar heller – jag gjorde bort mig helt enkelt, gjorde dig obekväm och satte dig i en situation som du aldrig borde ha hamnat i. Jag är verkligen ledsen för det men kan inte annat än ångra mig och be om förlåtelse.”

Källor:
Lars Ohly: Jag nämns i #metoo-kampanjen
Lars Ohly portas från V-arrangemang
Frida Holmgren anmälde Lars Ohly för sexuellt ofredande


  • Publicerad:
    2017-11-24 17:50