INRIKES. En bild på ett meddelande har cirkulerat på sociala medier där vad som synes vara Polismyndigheten varnar göteborgare för att skänka pengar till så kallade tiggare. Polisen dementerar dock att det skulle vara de som varnar allmänheten.

polisen_tigg

Klicka för större bild.

I ett meddelande som just nu sprids på sociala medier varnas allmänheten för att skänka pengar till så kallade tiggare, vilka oftast är zigenare. Meddelandet har delats tusentals gånger och avsändaren som utger sig för att vara polisen menar att zigenarnas tiggeri är organiserad brottslighet, något som i flera fall har bevisats vara sant.

”Polisen uppmanar allmänheten att inte skänka pengar till tiggare utanför butiker eller i centralstationen, nordstan etc”, står det bland annat i meddelandet.

Polisväsendet dementerar dock att det skulle vara de som står bakom varningen till allmänheten.

— Vi har gått ut från kommunikationsenheten och dementerat att det skulle vara vår lapp. Det är någon som har utnyttjat vår logga och vår myndighet, det är därför vi gått ut med dementier, säger Peter Adlersson som är polisens presstalesman i Västra Götaland.

Det allmännyttiga tilltaget kan vara brottsligt menar Adlersson, men att det är mycket svårt att stoppa nu när det sprids på sociala medier.

— Men det är väldigt svårt att göra något åt att det här sprids på nätet. Det är svårt att se om det är kopierat eller inte också, men så fort det kommer till vår kännedom så går vi ut med information, avslutar han.

Källa:
Falska polisinlägget: Skänk inte till tiggare


  • Publicerad:
    2015-03-23 20:40