INRIKES. En facebookgrupp uppmanar nu svenska skolor att köpa in zigenartidningen ”Sofia Z-4515” för att på så sätt stödja de så kallade tiggarna som befinner sig i Sverige, skolbarnen kommer även förhoppningsvis lära sig mer om zigenare och dess historia menar man.

taikon

Den nya Facebookgruppen ”Sofia till klassen” uppmanar nu Sveriges skolor att köpa in nummer av serietidningen ”Sofia Z-4515”, som säljs av så kallade tiggare på gatan. Tidningen kostar hundra kronor styck och sjuttiofem kronor går direkt till försäljaren, tanken är att svenska skolbarn ska få lära sig om zigenare samtidigt som man stödjer dem.

— Vi tycker albumet är en jättebra serie om Sofia Taikons liv och en viktig del för att motverka diskriminering är att sprida kunskap. Så vi vill gärna att elever ska få ta del av den här tidningen, säger Kristina Henkel som är en av initiativtagarna till Facebooksidan.

Henkel jobbar även på företaget Jämställt som utbildar lärare i ”jämställdhet och normkritik”. Företaget har för att föregå med gott exempel redan köpt in trettio exemplar av tidningen som man nu ska skänka till Årstaskolan i Stockholm.

— Det är många barn och ungdomar som har frågor när de ser hemlösa människor och som känner sig maktlösa och tycker det är svårt att förstå. Då tänker vi att om fler företag och organisationer skulle ge bort en klassuppsättning så kan vi komma ut med den här kunskapen och få igång diskussionerna, samtidigt som vi stödjer de som säljer tidningen.

Politiker hakar på idén
Lobbyverksamheten har redan gett resultat och bland andra demokratiminister Birgitta Ohlsson, sionisten som med sina många uttalanden kan ses som svenskfientligheten personifierad, var bland de första som gillade gruppen på Facebook.

Forum för levande historia har redan tagit fram en lärarhandledning för tidningen som handlar om romer under den påstådda förintelsen och de upplevelser som Sofia Taikon uppger sig ha haft under sin tid i koncentrationslägret Auschwitz.

— Vi hoppas att jättemånga skolor får en klassuppsättning. Det skulle vara fantastiskt. Vi hoppas på snöbollseffekten men också att det sprids och att folk tycker att det är något bra, avslutar Henkel.

Källa:
Uppmaningen: Stöd EU-migranter genom att köpa gatutidningen till svenska skolor


  • Publicerad:
    2015-03-03 19:00