Efter det att TT publicerat den opinionsundersökning som Riksdag & Departement anlitat Sifo för att genomföra; som kom fram till att 56 procent av Sveriges befolkning skulle vara av åsikten att invandringen till Sverige varit bra, har bloggosfären vaknat till liv med spännande resultat.

I och med att TT gick ut med undersökningen följde stora delar av riksmedia efter och rubriker i stil med ”Majoritet positiv till invandring” återfinns litet var stans. Men eftersom jag redan gått igenom varför nämnda undersökning är en bluff skall jag inte återupprepa mig här. Däremot skall vi konstatera att många fler än jag själv sett detta.

Bloggosfären är en av yttrandefrihetens sista utposter och detta är tydligt vid tillfällen som dessa. Genom ursprungsartiklarna i vissa tidningar kan man söka sig vidare till bloggar som tar upp ämnet i artikeln.

Vad som väldigt snabbt framgår är att en majoritet av bloggarna man stöter på ifrågasätter opinionsundersökningen – man tror helt enkelt inte på resultatet av olika orsaker. Vissa har till och med lagt ut egna opinionsundersökningar varav åtminstone en vid skrivande stund hade fler deltagare än Sifos undersökning. Av de fyra bloggundersökningar jag tittade på visade samtliga på ett rakt motsatt resultat.

Värt att nämna i sammanhanget är att många av bloggarna i övrigt inte uppvisade ”högerextrema”, ”nazistiska”, ”främlingsfientliga” och så vidare tendenser – alltså det är inga skribenter som man direkt kan associera med den ”nationella” miljön.

Det fanns dock vissa som direkt tog studien som sanning, bland andra bloggaren ”Röda Malmö” som basunerade att ”dagens opinionssiffror är glädjande. En stor majoritet kan se värdet med invandringen.” Smolket i Röda Malmös bägare är dock att majoriteten av dem som kommenterar bloggen intar en motsatt inställning i frågan. Vidare skriver bloggaren ”Svensson” som av bloggens reklam att utläsa är medlem i eller sympatisk till Ungsocialisterna att ”återigen har det kommit en undersökning som visar att svenskar i gemen är positiva till invandring.” Symptomatiskt för samtliga bloggare till vänster på den politiska skalan är en okritisk inställning till Sifos undersökning, vilket inte är så underligt då deras parlamentariska alternativ enligt Sifo bara ligger 0,5 procent före Sverigedemokraterna. Finns det halmstrån så greppar man så gott man kan!

Tyvärr har bloggosfären inte lika stort genomslag som den etablerade systemmedian eftersom den underhålls av sådana som själva vill uttrycka sina politiska åsikter samt önskar ta del av andras politiska dito. Därför kan det heller aldrig vara nog att bedriva ut- eller opinionsbildande arbete på nätet, det krävs att vi pratar med riktiga människor.

Hemläxa till alla våra läsare blir därför att föra upp Sifos opinionsundersökning till ytan och diskutera kritiken mot denna; på arbetsplatsen, bland vänner eller på krogen (eller annan plats som ni väljer själva).


  • Publicerad:
    2009-12-27 00:00