KULTURMARXISM. Feministpjäsen ”Gärningskvinnor 2.0” har nu premiär på Teaterverket i Stockholm. Pjäsen arrangeras i samarbete med ABF och hyllas av Aftonbladet Kultur.

gärningskvinnor2

 

Den feministiska teaterpjäsen ”Gärningskvinnor 2.0” skräder inte orden utan skriver rakt ut att kvinnor som styckar sina män är beundransvärda. Detta sker naturligtvis i konstens tecken för att ”vända på perspektiv och väcka tankar” enligt arrangören Teaterverket. Så här lanseras pjäsen av Teaterverket:

Vi ger en värdig plats åt alla våldsamma kvinnor som genom historien suddats ut och vi vill framställa dem på ett annat sätt än som psykiskt rabiata monster. I vår värld är en kvinna som styckat sin man inget annat än en beundransvärd och admirabel kvinna. Att hantera sina känslor genom yttre våld är ett sunt beteende och något alla kvinnor bör anamma. Ju förr desto bättre.

Aftonbladets kulturskribent Amelie Björck, tidigare känd för uttalanden om att män äter kött för att det ”ingår i mannens hävdande av sin dominans över djur, kvinnor och barn”, skriver på Aftonbladet att det länge saknats en radikalfeministisk teater i Sverige men att manshatet nu äntligen är tillbaka på teaterscenen. Björck har sett pjäsen och även om hon är besviken på ”bristen på queera försök att bryta upp heterokönskriget” är hon desto mer positiv till mycket annat:

En blodröd tråd löper från SCUM-manifestet på TUR-teatern, via kampanjen ”Tala om det”, genom Dramatens Liv Strömqvist tänker på dig och in i denna föreställning av och med Sonja Annersten, Julia Fahlgren, Emelie Nilsson och Sofia Salander (regi: Maj Pettersson).

Rätten att slå tillbaka mot manschauvinisterna snarare manifesteras än diskuteras. Den inledande skönsångens refräng lyder ”skjut innan du gör din sexdebut” och härpå följer ett pärlband av mansmördar­berättelser, provokativt fitteri och andra lustfyllda brott mot regeln att allt vad kvinnor gör på livets och teaterns scen är till för att behaga.

Källor:
Gärningskvinnor 2.0
Konsten att mörda män


  • Publicerad:
    2015-05-05 10:40