STOCKHOLM. Raskravallerna i Husby och andra orter i Stockholmsområdet har nu kostat samhället minst 63 miljoner kronor.

Enligt uppgifter har 150 anmälningar om uppbrända och förstörda bilar kommit in till de större försäkringsbolagen sedan raskravallerna började i Stockholm.

Trygg-Hansa uppger att man fått in 40 anmälningar om bilbränder och 25 av dessa bilar ska ha varit så skadade att de skrotats, vilket kommer att bli en dyr affär för försäkringsbolaget som dock inte vill uppge mer än att det rör sig om ett mångmiljonbelopp. Andra försäkringsbolag verkar ha drabbats ungefär lika hårt av invandrarupploppen.

Det är dock inte bara bilar som skadats i upploppen och kommer kosta försäkringsbolagen pengar. ”Förutom bilbränder har tolv företag, butiker och restauranger på både södra och västra sidan av Stockholm rapporterat in skador till If värda flera miljoner”, skriver SvD.

Även Stockholm stad har drabbats hårt ekonomiskt av upploppen. Hanna Brogren, kommunikationsdirektör vid stadsledningskontoret, bekräftar att skadegörelsen hittills kostat staden 13 miljoner kronor.

Utöver detta tillkommer kostnader för förstörda byggnader, bärgning av bilar, sanering med mera. SvD har räknat ut att den totala kostnaden för raskravallerna är minst 63 miljoner.

Källa:
Notan för upploppen: 63 miljoner


  • Publicerad:
    2013-05-27 23:58