EKONOMI. Sveriges regering satsar på poliser och invandrare i vårbudgeten som presenterades idag.

Idag presenterade regeringen vårbudgeten som man förhandlat fram med Vänsterpartiet då den svaga S+MP-regeringen behöver stöd från ett annat parti för att få igenom sin budget i riksdagen.

Den stora förändringen i vårbudgeten är att regeringen tvingas att skjuta till 31 miljarder kronor extra för att täcka kostnader kopplade till massinvandringen. Större delen av den summan, 28,8 miljarder kronor, går till ersättningar och bostadskostnader för asylsökare och statliga bidrag till de kommuner och landsting som får budgetproblem på grund av asylkaoset.

Samtidigt som nästan 29 miljarder investeras för att försörja invandrare går bara 20 miljoner kronor till arbetet med att utvisa kriminella invandrare som uppehåller sig i landet trots att svenska staten fastslagit att de inte får uppehålla sig i Sverige.

För att bekosta den svenska massinvandringspolitiken skär Sverige bland annat ner biståndsbudgeten med fyra miljarder. Regeringen anser dock att Sverige redan tar stort ”ansvar” på biståndsområdet och tror inte att invandringen kommer ha några långsiktigt negativa konsekvenser för Sveriges ekonomi.

— Kostnaden för migration kommer att öka med 50 miljarder för den här mandatperioden. Men det här är en tillfällig kostnadspuckel och därför inför vi inte väldigt kraftiga skattehöjningar eller besparingar. I prognosen når vi balans på området 2015 och överskott 2020, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Förutom direkta ”investeringar” i mångkulturen ökar regeringen även anslagen till polismyndigheten i vårbudgeten samt ger polisen i uppdrag att bekämpa så kallade hatbrott. Även Säpo får ökade resurser med motiveringen att de ska kunna skydda Sverige från terrorism.

Vänsterpartiet uppger att de är nöjda med vårbudgeten då man lyckades få 10 extra miljarder investerade i välfärden.

Källa:
Här är vårens regeringsbudget


  • Publicerad:
    2016-04-13 15:20