VÄNSTERVÅLD. Den vänsterextrema organisationen Revolutionära Fronten har tagit på sig bilbränderna i Jönköping den 1 maj i år. Trots det har polisen valt att lägga ner fallet.

brunnenSvP copy
Jonas Anderssons bil efter branden

Under Svenskarnas partis 1 maj demonstration i Jönköping stacks tre bilar i brand. Det var två minibussar tillhörande nationalister och en personbil tillhörande SvP:s partisekreterare Jonas Andersson. Den vänsterextrema och våldsverkande grupperingen Revolutionära Fronten har tagit på sig dåden och menar i en intervju med Jönköpingsposten att fega attacker är deras strategi.

En presstalesman för RF som kallar sig Rolf säger till Jönköpingsposten att de är för ”ett starkt militant motstånd mot nazism och fascism”. ”För det första för att visa för nazisterna i SvP att deras aktioner alltid kommer ha konsekvenser oavsett hur mycket polisbeskydd de har kring sina arrangemang. För det andra för att sända ett budskap till övriga nazister att deras organisering aldrig kommer vara riskfri utan tvärtom kommer vara direkt farlig för dem”, fortsätter han.

Polisen startade tre förundersökningar om skadegörelse genom brand efter 1 maj. Trots att kommunistgrupperingen tar på sig bränderna uppger polisen att fallet är nerlagt. ”Att någon tar på sig något förhindrar inte att vi måste kunna bevisa skulden”, säger polischefen Mikael Ehne.

Tre kommunister i 20- till 30-årsåldern har dock åtalats för brott mot maskeringsförbudet under SvP:s demonstration. Två kommunister belagdes med strafföreläggande för samma brott. Även ett fall av våld mot tjänsteman har förekommit i vänsterextremisternas led under demonstrationen.

Källor:
Militant nätverk tar på sig attentat
Polisen: Vi måste kunna bevisa skulden


  • Publicerad:
    2013-07-16 15:00