MASSINVANDRINGEN. RFSL menar att Migrationsverkets så kallade HBTQ-kompetens är låg och att detta drabbar asylsökande rasfrämlingar som säger sig ha avvikande sexualitet.

rfslmigra

”HBTQ-kompetens” saknas hos Migrationsverket enligt homolobbyn.

Homolobbygruppen RFSL menar att Migrationsverkets brister påtagligt i ”kompetens” gällande HBTQ-frågor. Vidare hävdar de att detta är något som drabbar asylsökande rasfrämlingar.

Det hela uppmärksammas nu i samband med ett fall då en främling från Somalia nekades asyl i Sverige varpå somaliern plötsligt valde att komma ut som bög, men fortfarande inte lyckades få asyl i landet. Den somaliska mannen, som vill vara anonym, är mycket upprörd över att inte bli trodd.

– Migrationsverket tror inte på att jag är homosexuell. Anledningen är att jag inte angav min sexuella läggning första gången som jag träffade Migrationsverket, säger somaliern som kom till Sverige 2012.

Redan för två år sedan ska Migrationsverket startat en ny satsning med målet att höja sin så kallade HBTQ-kompetens. Men i och med att somaliern som säger sig vara bög inte får stanna i landet, menar RFSL att Migrationsverket saknar ”kompetens” kring HBTQ-personer.

Efter masskjutningen på en bögklubb i Orlando, valde den illegala främlingen från Somalia att delta i en HBTQ-manifestation. En annan somalier ska då ha tagit kort på honom och lagt upp bild på sociala medier om att denne är bög. Då det därmed spridit sig att somaliern kommit ut som bög, säger han att han fruktar för sitt liv och RFSL menar att såväl utredare som handläggare på Migrationsverket saknar den speciella ”HBTQ-kompetens” som krävs i sådana här ärenden.

Man kan anta att RFSL önskar göra en så kallad HBTQ-certifiering av hela Migrationsverket.

Källa:
RFSL: Bristande kompetens inom HBTQ-frågor drabbar asylsökande


  • Publicerad:
    2016-07-17 14:30