UTRIKES. Ryssland uppmanar USA och EU-länderna att dra tillbaka sina styrkor från Syrien. Samtidigt upplever man att den militära närvaron av västländerna snarare ökar.

Ryssland uppmanar USA och EU-länderna att dra tillbaka sina styrkor från Syrien, men upplever istället motsatsen, nämligen att den militära närvaron från dessa länder ökar. Detta uppgav på fredagen den ryske presidentens särskilda sändebud i Syrien, Alexander Lavrentyev.

— Vi uppmanar hela tiden Förena staterna och andra – europeiska – länder, vars trupper även de befinner sig illegalt i Syrien, att lämna denna suveräna nation. Ändå fortsätter de att motivera sin närvaro med att de kämpar mot IS och andra terroristgrupper, uttalade Lavrentyev på en presskonferens.

Det ryska sändebudet underströk att de här länderna i själva verket driver en egen agenda.

— Hittills har vi inte kunnat övertyga dem att dra tillbaka sina styrkor. Trots uttalanden från [USA:s president Donald] Trump om att amerikanska styrkor skulle dras tillbaka så kan vi tvärtom se en ökning av dessa styrkor, delvis på grund av närvaron av privata militära företag.

Antalet amerikanska trupper i Syrien har minskat sedan Trump förklarade seger över jihadisterna i december, då han lovade att omgående dra tillbaka minst 2 000 trupper från landet. Dessa har i cirka fyra år, utan tillstånd från vare sig Damaskus eller FN:s säkerhetsråd, verkat i Syrien som en del av en internationell koalition för att bekämpa terroristorganisationen IS.

Amerikanska privata militära företag uppgavs i slutet av juli, av chefen för den ryska generalstabens operativa avdelning generalöverste Sergei Rudskoi, befinna sig i Syrien där de med understöd från den internationella antiterrorkoalitionens stridsflyg ägnade sig åt att plundra syriska oljeanläggningar.

— Vid sidan av att utbilda soldater är de amerikanska strukturerna i Syrien involverade i att plundra oljeanläggningar och deponeringar i området över Eufrat, som tillhör den legitima syriska regeringen. På senare tid har vi sett hur amerikanska privata militära företag aktivt ökar sin personal. Antalet legosoldater som idag arbetar för de privata militära företagen i Syrien överstiger nu 3 500 personer, underströk Rudskoi.

Källa:
Russia Urges US, EU Countries to Withdraw Forces From Syria
US private military companies plunder Syrian oil facilities — Russia’s General Staff


  • Publicerad:
    2019-08-03 11:00