OPINIONEN Enligt den senaste opinionsundersökningen har Socialdemokraterna ökat i opinionen. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) har partiet fått 38,6 procent av rösterna, vilket är en ökning med 4 procentenheter jämfört med en tidigare mätning i november.

Socialdemokraterna ökar i stöd enligt den senaste opinionsundersökningen där väljarna tillfrågades vilket parti de skulle rösta på om det var riksdagsval inom de närmaste dagarna. Partiet får 38,6 procent av rösterna, vilket innebär en ökning med 4 procentenheter jämfört med en tidigare mätning i november och en ökning med 8,3 procentenheter jämfört med resultatet i det senaste riksdagsvalet. Detta framgår av statistik från Statistiska centralbyrån (SCB), enligt Leonora Uddhammar, statistiker på SCB.

I jämförelse med en mätning från november förra året minskar däremot stödet för tre partier. Centerpartiet minskar med 1,2 procentenheter, Kristdemokraterna minskar med 1,2 procentenheter och Liberalerna minskar med 0,7 procentenheter.

För Moderaterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är förändringarna mellan mätningarna i november och maj inte säkerställda.

Däremot är förändringarna jämfört med riksdagsvalet säkerställda för sex av de åtta riksdagspartierna. Enligt Leonora Uddhammar är det bara Socialdemokraterna som har ökat sitt stöd jämfört med höstens valresultat. Moderaterna behåller samma stöd som i valet, medan Sverigedemokraterna och Centerpartiet har förlorat mest i procentenheter.

Uddhammar påpekar också att Socialdemokraterna har vunnit röster från alla riksdagspartier förutom Vänsterpartiet sedan riksdagsvalet.