GRANSKNING. Vårdar på dagen – skriver hatiskt på kvällen. Nordfront har granskat hatet bland de som ska rädda liv och ta hand om sjuka.

Vårdare på dagen - hatare på kvällen.

Vårdare på dagen – skriver hatiskt på kvällen. Här ses hatläkaren under ett hatevenemang 1999.

En av den 59-årige läkarens patienter ligger i koma och får hjälp av en maskin för att kunna andas. Patienten vet inte att hans läkare när som helst kan stänga av den respirator som håller honom vid liv – bara för att han håller på fel fotbollslag.

Den 59-årige läkaren är förvånad över att Nordfront kunnat ta reda på allt det hat som han känner gentemot andra fotbollslag – och de oskyldiga människor som håller på dem. Men han hävdar fortfarande att han kommer kunna vårda alla på lika sätt, oavsett vilket lag de håller på.

– Eh, ja.., säger den ställde läkaren när Nordfront konfronterar honom och hans familj i deras hem.

Det var under en derbymatch 1999, mellan AIK och Djurgården, som hatramsorna ekade mellan de respektive lagens fotbollssupportrar. Mitt i klacken satt den nu 59-årige läkaren och hatade AIK:are.

”Död Åt AIK”. ”Jag kängade en gnagare – hat, hat och mera hat”.

Men hatet stannade inte där. När läkaren kom hem var han fortfarande upprörd över 3-1-förlusten. Då skrev han på Flashback forum:

”Fy fan vad jag hatar alla AIK:are! Död åt råttorna!”

Och nu håller han bokstavligen en AIK:ares liv i sina händer. Han har alla möjligheter att hämnas genom att dra ur sladden – och han skulle med all säkerhet ha kommit undan med det om det inte vore för Nordfronts granskning.

Det är Nordfront tillsammans med SÄPO-gruppen, tidigare känd som Researchgruppen, som tagit reda på uppgifterna. Vi har åkt hem till läkaren för att ta reda på hur han ställer sig till anklagelserna om att han är olämplig att ta hand om patienter som håller på andra fotbollslag. Vi kommer inom kort att hänga ut läkaren med namn och bild då vi anser att det är av riksintresse att alla får kännedom om honom. Vi ser det även som en journalistisk plikt att informera de goda krafterna i samhället.

När vi ställer den hatiske läkaren mot väggen spelar han först förvånad.

– Eh, ja…, varför skulle jag inte vara professionell i mitt yrke och kunna vårda människor som hejar på andra lag?

Men du har ju själv skrivit att du vill döda alla som håller på AIK!?

Nordfront läser upp de texter som läkaren skrivit på Flashback då mannen hävdar att han ”glömt” mordhoten.

– Jaha, men det där skrevs ju för det första för 17 år sedan. För det andra…

Så du menar att du inte vill mörda människor – längre?

– Alltså jag har ju aldrig velat döda någon. Jag var frustrerad. Det där vara hur man uttryckte sig då i stridens hetta.

Så du ansåg att du befann dig i ett krig där oskyldiga människor kunde avvaras för ett högre mål?

– Eh, va?

Ger du samma vård till AIK-patienter som till andra patienter???

– Jag kan med gott samvete säga att jag behandlat mina patienter rättvist, efter varje individs behov. Jag hade verkligen föraktat mej själv om jag inte hade gjort detta.

Så respiratorn som håller din dödsfiende vid liv får stå på?

– Ja – och han är inte min dödsfiende!

– Vad gör alla ni förresten här inne i mitt kök? Vem släppte in er i min bostad? Jag vill nog att ni går härifrån nu, säger mannen som uppenbarligen har saker att dölja innan han ringer polisen som avvisar Nordfronts reportrar från bostaden.

”Oerhört allvarligt”
Daniel Pul, en expert på mänskliga rättigheter och godhet, säger att det är ”oerhört allvarligt” att läkaren fått jobba kvar.

– Det är oerhört allvarligt att läkare som hatar får vårda andra människor.

– Det utgör ett hot mot demokratin. Människor som inte ställer upp på alla människors lika värdelöshet är ett stort hot mot vårt samhälles grundläggande värderingar.

Även fast läkaren sagt att han lämnat hatet bakom sig är detta något som Daniel Pul inte köper.

– Han verkar inte på något sätt ha gjort avbön och tagit avstånd från sina hatiska åsikter. För en person som sitter i den positionen är det mycket problematiskt. Jag känner att jag verkligen inte kan lita på att den här personen kan sköta sitt jobb på ett professionellt sätt och litar inte alls på honom när han själv säger det.

Daniel Pul har kunnat se att extremismen växer i samhället och blir allt mer våldsam för varje dag som går.

– De är inte ett hot mot samhället i sig, men väl mot enskilda individer. De uppmanar varandra att ”stå upp för sitt lag” och står för ett extremt ”vi och dom”-tänkande, säger han.

– Varje dag förekommer fotbollsrelaterat hat och mer eller mindre varje helg begås det brott i fotbollens namn. Sedan vi började mäta hat och våld kopplat till fotboll för några månader sedan har vi kunnat konstatera en ökning på flera hundra procent jämfört med siffrorna vi såg innan vi började räkna på detta. Så det här rör sig uppenbarligen om ett nytt och växande fenomen som både stat och civilsamhälle med kraft måste ta tag i, säger Daniel Pul som på uppdrag av FN arbetar med en studie som väntas föreslå för Sveriges regering att fotboll helt ska förbjudas i Sverige.

”Jag bara konstaterar fakta”
När Nordfront är på sjukhuset för att berätta för läkarens kollegor att de tar order från en potentiell mördare, upptäcker vi att den hatfyllda extremismen spridit sig till resten av avdelningen. När undersköterskorna har kafferast hör vi hur de på ett föraktfullt sätt skojar om deltagarna i TV-programmet ”Biggest Loser”.

I sjukhusrummen upptäcker vi flera överviktiga människor som väntar på vård – från vårdare som hatar och föraktar dem. Hur ska det gå för dem?

Vi konfronterar även undersköterskorna och deras påståenden om ”fetma”.

Behandlar du ”feta” patienter likadant som trådsmala?

– Ja, självklart.

Du tycker inte att det låter lite hatiskt att säga att människor som väger 200 kilo är tjocka?

– Det är ju fakta.

Är det fakta att säga att påstått tjocka människor äter mycket chips och dricker mycket läsk?

– Nej, det var en svepande formulering. Men många gör ju det.

Men Agneta Bengtsson, från Överviktigas riksförbund, håller inte med. Hon är väldigt kränkt, och på frågan om undersköterskorna kan få behålla sina jobb svarar hon:

– Absolut inte. Det är omöjligt för dem att behandla överviktiga, när de har attityden att de är ”feta”.

Har du erfarenheter av hatet inom vården? Känner du till någon vårdare som har en åsikt om någon sorts samhällsgrupp – eller en kritisk åsikt om vårt underbara samhälle i sig – vilket kan leda till att de avsiktligt vanvårdar patienter? Tipsa oss på redaktionen@nordfront.se

/Schlomo Krämpner


  • Publicerad:
    2016-03-05 23:30