GÄVLE. Nordfront har tidigare rapporterat om att ett rederi haft planer på att ankra ett fartyg med plats för 660 utlänningar i Norrsundets hamn. Nu ser det ut som att planerna blir verklighet.

MSdelphin

Patrik Olsson, en av rederiets ägare.

Rederiet Tec Farragon Limited har nu ingått ett avtal med Norrsundets hamn för att ankra fartyget MS Delphin med plats för över 660 utlänningar. Man har även lämnat in en ansökan om tillfälligt bygglov till Gävle kommun, vilket dock väntar på godkännande.

— Det är ett passagerarfartyg med 662 bäddar. Vi har möjlighet att utöka till 760 bäddar men det kommer vi inte göra inledningsvis, säger David Kellas från rederiet.

Fartyget ligger just nu ankrat i en hamn vid Medelhavet och Kellas tror att det kommer att vara på väg mot Sverige och Norrsundets hamn redan i slutet av maj. Enligt Kellas finns det fler hamnar som vill ta emot fartyget, men att Norrsundets hamn är den man bestämt sig för.

— Vi har kommit överens med ägarna till den här hamnen att vi får lägga till där. Sedan finns det andra hamnar som vill ta emot fartyget, men det här är den vi har i åtanke, säger han.

Nu hoppas han att företaget ska kunna leverera fler fartyg till Sverige vilka ska användas som boenden för främlingar.

–Men än så länge finns det inga kontrakt skrivna. Kostnaden för Migrationsverket är 450 kronor per boende och dygn, vilket innebär en totalkostnad på runt 9 miljoner i månaden om fartyget är fullbelagt, avslutar han.

En av ägarna i rederiet med sitt säte i Skottland är svensken Patrik Olsson.

Källa:

Tidigare Sovjetfartyg nytt flyktingboende
Han är svensken bakom asylfartyget – vill samverka med lokala krafter


  • Publicerad:
    2016-04-12 21:50