CORONAKRISEN. I Sydafrika har myndigheterna problem med att få afrikanerna att följa det nya utegångsförbudet och riktlinjerna för social distansering när de ska köa för mat.

Coronapandemin har kommit till Sydafrika och efter att över 1000 sjukdomsfall bekräftats tog myndigheterna beslut om att stänga ner samhället under åtminstone 21 dagar. Nedstängningen som inleddes förra veckan innebär att alla som inte arbetar inom samhällsbärande yrken måste hålla sig hemma och endast får vistas utomhus för att köpa mat eller när man måste besöka en läkare.

Ett inslag från Sky News visar dock hur många afrikaner i olika delar av landet struntade i det nya beslutet. I inslaget ser man hur en ensam och överviktig svart polisman desperat och utan framgång försöker få afrikanerna att hålla en meters avstånd från varandra i matkön.

— Not easy at all. Not easy at all. Not easy at all, mumlar polisen för sig själv i vad som ser ut att vara ett försök att dels lugna sig själv och dels ursäkta sitt misslyckande.

En kvinna i matkön konstaterar att om hon är smittad så kommer hon smitta personerna runtom henne och att nedstängningen därför inte kommer fungera.

Inslaget, som är filmat i Alexandra, en stadsdel i Johannesburg, visar vidare hur kamerateamet går runt i bostadsområden där man ser horder av afrikaner som står och hänger och socialiserar utan att bry sig det minsta om utegångsförbudet. Till slut dyker militären upp och beordrar alla att gå in, men militärerna är för få och ingen lyssnar på dem och det enda som verkar hända är att en frustrerad soldat örfilar och sparkar en man.

Att bryta mot utegångsförbudet ska kunna leda till sex månaders fängelse, men en av personerna Sky News talar med förklarar att folk inte kommer hålla sig inne eftersom man kanske bor sex personer i ett plåtskjul och att det inte är kul att sitta inne då.

The Guardian rapporterar dock att polisen på andra platser gjort fler gripanden och skjutit med gummikulor mot folksamlingar.

På grund av den höga nativiteten i Sydafrika har landet en förhållandevis ung befolkning, men ändå fruktar myndigheterna corona då landet har många invånare som har HIV eller är undernärda och därför tillhör en riskgrupp. Sjukvården i Sydafrika är också bristfällig även om landet med afrikanska mått mätt anses bättre rustat än de flesta andra länderna på kontinenten.


  • Publicerad:
    2020-04-01 12:30