UTRIKES Finansjuden George Soros krävde under ett föredrag för konservativa amerikaner att Kina byter ut sin president Xi Jinping inför de olympiska vinterspelen i Peking. ”Annars blir det som i Tyskland 1936”, menar Soros.

Den så kallade filantropen George Soros har gjort sig ökänd för att använda sina stora förmögenheter till politiska påverkanskampanjer i länder över hela världen.

Förutom att han länge lobbat för massinvandring till vita länder gjorde han nyligen en ”långsiktig investering” i Demokraterna i USA på 125 miljoner dollar.

Nu vill han dock även göra förändringar i kinesisk politik, rapporterar RT.

Detta besked gav Soros under ett föredrag för den nekonservativa Hoover Institution på måndagen.

Föredraget, som finns transkriberat på sajten georgesoros.com, inleddes med att Soros gjorde jämförelser med de olympiska spelen i Berlin 1936.

— 2022 kommer att bli ett kritiskt år i världshistorien. Om några få dagar kommer Kina, världens mäktigaste auktoritära stat, att vara värd för de olympiska vinterspelen och, liksom Tyskland 1936, kommer man att försöka använda spektaklet för att ta propagandasegrar för sitt system med strikta kontroller.

Därför kräver Soros att Kinas president Xi Jinping avgår. Xi är, enligt Soros, till skillnad från sin marknadsliberale föregångare Deng Xiaoping en ”sant troende kommunist” som har Vladimir Lenin och Mao Zedong som sina ”idoler”.

— Detta skulle avlägsna det främsta hotet som öppna samhällen möter idag och man bör göra allt som står i ens makt att uppmuntra Kina att röra sig i den önskvärda riktningen, menar finansjuden.