INRIKES. Under natten detonerade en sprängladdning vid entrén till polishuset i Helsingborg. Tryckvågen var så stark att även rutorna i byggnaden mittemot gick sönder, men polisen i Helsingborg ser det som ett gott betyg på deras arbete.

Det var vid 00:20-tiden som en sprängladdning detonerade vid entrén till Helsingborgs polisstation. Entréns glaspartier har rasat och flera fönsterrutor är krossade. Tryckvågen krossade även rutor på den byggnad som står mittemot polisstationen.

— Samtliga rutor på det huset har krossats. Det rör sig säkert om 30-40 fönster, kanske fler, säger yttre befäl Mattias Andersson, enligt TT.

I ett mail till TT skriver justitieminister Morgan Johansson:

Sprängdådet i Helsingborg är ett allvarligt angrepp mot rättsväsendet. Samhället får aldrig backa undan för kriminellas våld. Nu är det viktigt att gärningsmännen kan gripas.

Polisen i Helsingborg ser också attacken som ett gott betyg på ett bra polisarbete.

— Det är rimligt att tro att detta är en följd av det goda polisarbete vi utför, säger områdespolischefen Patric Heimbrand och fortsätter:

— Vi arbetar i grovt kriminella miljöer och det skapar irritation hos dem vi arbetar mot.

Det är ännu oklart exakt vad som har detonerat, men polisens bombtekniker var på plats och undersökte det avspärrade området under onsdagsmorgonen.

Sprängdådet har föranlett att polisen i Malmö har ökat sin bevakning kring stadens Rättscentrum, som utsattes för ett liknande dåd 2014 när en kraftig sprängladdning detonerade vid entrén till tingsrätten.

Polisen vill dock i nuläget inte uttala sig om eventuella kopplingar till tidigare sprängdåd.

Källa:
Polischefen: ”Mycket allvarligt angrepp”


  • Publicerad:
    2017-10-18 11:30