MEDIA. När public service ska beskriva terrorgruppen AFA, som med jämna mellanrum misslyckas med att skrämma sina politiska motståndare till tystnad med våld och hot om våld, så får de beteckningen ”vänsteraktivistgrupp”.

SR-journalisten Emelie Lindholm menar att AFA är en ”vänsteraktivistgrupp”. FOTO: Nordfront.se.

Det är journalisten Emilie Lindholm som för Sveriges radios (SR) räkning har skrivit en artikel med tillhörande radioinslag om planerade motdemonstrationer mot Motståndsrörelsens planerade demonstration i Göteborg den 30 september.

Lindholm, som påstår sig ha ”sökt Antifascistisk aktion för en kommentar”, skriver att ”vänsteraktivistgruppen Antifascistisk aktion” har bjudit in till eventet ”Inga nazister i Göteborg” via Facebook.

På eventets Facebooksida står förvisso att ”Antifascistiska [sic!] Front” bjuder in till motdemonstration. Lindholm tycks dock vara medveten om att vänsterextremister ofta hittar på nya och tillfälliga namn på deras grupper när de försöker få med människor som i vanliga fall inte vill förknippas med våldsgrupper.

Polisen har dock inte fått in någon ansökan om demonstrationstillstånd från ”Antifascistiska front”.

— Den som anordnar en demonstration ska ansöka om tillstånd annars kan man göra sig skyldig till brott, men däremot behöver inte de som deltar vid en demonstration kontrollera att det finne ett tillstånd, säger Erik Nord som är polisområdeschef i Storgöteborg.

Nord, som tidigare bekräftat att det är just motdemonstranter som utgör ”fara för ordning och säkerhet” i samband med Motståndsrörelsens demonstrationer, menar nu att det är ”provocerande” när nationalsocialister demonstrerar.

— Det är oerhört provocerande med ett nationalsocialistiskt parti som demonstrerar på gatorna och vi räknar med att det dyker upp många motdemonstranter oavsett om de söker tillstånd eller inte och vi kommer bemanna oss därefter, säger han enligt SR:s citering.

I radioklippet framgår emellertid att han syftar till att det är provocerande för många, inte nödvändigtvis för honom själv i egenskap av polis.

Emelie Lindholm arbetade tidigare åt Göteborgs-Posten och skrev en artikel i samband med att Näste 2 hade ett soppkök i Göteborg, där hon ifrågasatte Motståndsrörelsens rätt att bjuda utsatta svenskar på mat.

Uppdatering:

Efter att Nordfront kontaktat Emelie Lindholm med frågor kring hennes beskrivning av AFA som ”vänsteraktivister” fick man ett svar från Sveriges Radio Göteborgs ansvarige utgivare som tog avstånd från beskrivningen och menade att ”vänsterextrem” eller ”våldsbejakande” ligger närmare sanningen. Läs mer HÄR.

Källa:
Många vill demonstrera mot nazister


  • Publicerad:
    2017-08-29 11:20