SOCIALDEMOKRATI Den förre landsfadern, som lärde svenska folket tvätta sina händer, är för närvarande ende kandidat till posten som partiordförande för Europeiska Socialdemokratiska Partiet. Den 14-15 oktober ska ledaren röstas fram.

Socialdemokraterna nominerar före detta statsminister Stefan Löfven till partiordförande för Europeiska Socialdemokratiska Partiet (PES) under vars paraply ryms 33 socialdemokratiska partier inom EU plus tolv associerade medlemmar – och dessutom tolv med observatörsstatus från nationer vilka ej tillhör unionen. PES parlamentsgrupp Socialist and Democrats (S&D) är näst störst i Europaparlamentet.

Den förre partiledaren för Socialdemokraterna (S) är de facto ensam kandidat till posten, vilken för närvarande innehas av bulgaren Sergej Stanisjev som uttrycker stor entusiasm för sin väntade efterträdare:

— Stefan var kraften bakom det sociala toppmötet i Göteborg då den europeiska pelaren för sociala rättigheter fastslogs – ett avgörande steg framåt för ett socialt Europa. Jag vet att han kommer att ta med sig samma ledarskap och visioner till de historiska utmaningar som Europa står inför i dag”, säger Stanisjev i ett pressmeddelande.

Stolt Andersson

Entusiasm – och stolthet – uttrycker även svenska Socialdemokraternas avgående partiledare Magdalena Andersson:

Stefan Löfven är en sann europé som för med sig erfarenhet och respekt. Det är ett erkännande för svensk och nordisk socialdemokratis starka ställning att det finns ett brett stöd för Stefan Löfven som ny ordförande, kommenterar hon i ett pressmeddelande.

Kongressen, där Löfven förväntas röstas fram, äger rum den 14-15 oktober i Berlin.